През ноември ни очаква среща с втората част от екранизацията на епохалния роман на Франк Хърбърт – Дюн, дело на един от най-изкусните режисьори на нашето съвремие Дени Вилньов, за когото обличането в образи на тази история е мечтата на живота му. След първите снимки, които бяха споделени от Vanity Fair с нетърпеливите фенове миналата седмица, и след отзвука от първата прожекция на голям екран на трейлъра по време на CinemaCon идва моментът и на пускането му в мрежата.

Много се изговори за сливането на Тимъти Шаламе с образа на Пол, за силата, която излъчва Ребека Фъргюсън като сестра от бин-джезъритския орден и майка на Куизъц Хадерах, за непринудеността, с която Зендая се вмъква в ролята на Чани. Дойде време да проследим развитието на историята, в която се включват още принцеса Ирулан (Флорънс Пю), Фейд-Рота Харконен (Остин Бътлър), падишах-императорът (Кристофър Уокън – поглед към неговия герой вероятно е запазен за по-късен етап от рекламната кампания) и срещаме отново познатите герои там, където е приключила първата част на сагата.

Язденето на пустинния червей предизвиква въодушевлението на свободните жители на Аракис, радост в душата на любимата Чани и възхита, примесена с известно учудване в погледа на бащински загрижения Стилгар. Именно за Хавиер Бардем се отнасят думите на Вилньов, че той постепенно се превръща в бащинска фигура за Пол и във втория филм ще станем свидетели на разгръщането на актьорските умения на Бардем и чара на неговия герой.

В трейлъра се мяркат като акценти Леа Сейду в ролята на Лейди Марго, една от „сестрите“ на Бин Джезърит, омъжила се за граф Фенринг, жадният за битки Фейд-Рота, когото главата на рода Харконен описва като „Многообичания Фейд-Рота. Благородния Фейд-Рота, състрадателния, който им носи избавление от звяра. Фейд-Рота, който заслужава да бъде следван, за когото човек може да даде живота си“. За Стелан Скарсгард е също толкова лесно и естествено да се вмъкне в туловището на злия барон Харконен, колкото и за Ребека Фъргюсън да се преобрази в Лейди Джесика – неизменен стълб на сигурността до сина си Пол, готова да му вдъхне вяра и надежда, подкрепяща безрезервно решенията му. Според Вилньов актрисата доразвива образа на своята героиня, а тайната на татуировките, които покриват лицето й, както и тъмнината в нейните очи ще бъдат разкрити от действието във втората част на историята.

Не бива да се пропуска фактът, че в центъра на Дюн: Част II е уникалната връзка между Пол и Чани – искрата, която пламва по между им, трудностите, които им предстои да преодолеят, истините, които трябва да открият и приемат. Ето какво споделя Тимъти Шаламе:

Вселената на Дюн е един сложен свят, съставен от геополитически проблеми, безкрайно много екологични и технологични метафори – и всички те са абсолютно актуални в нашата реалност днес. Но в центъра на разказа е поставена връзката между Пол и Чани и тя служи за морален компас – тя е силата, която приземява разказа и го прави изключително естествен, близък до всеки човек. Всеки познава любовта.

Нямаме търпение да се завърнем в света на Аракис за нова среща с героите на Франк Хърбърт. Ще припомним думите на Дени Вилньов за работата му по тази мащабна екранизация – „За мен беше важно да остана верен на творбата и до голяма степен съм удовлетворен, защото много от първоначалните ми идеи и представи как трябва да изглежда филмът се осъществяват“.

Първата част на Дюн бе пусната синхронно на голям екран и в HBO Max, боксофис приходите надхвърлиха 400 милиона долара и филмът получи 10 номинации за „Оскар“ (включително за най-добър филм), като шест от тях се превърнаха в награди. От видяното сме сигурни, че и втората част има потенциал да привлече както нови поколения почитатели на фантастични истории с интригуващи послания, така и традиционните die-hard-фенове на романа, които знаят наизуст молитвата на бин-джезъритския орден. Ще узнаем истината за Дюн: Част II на 3 ноември 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. верно ли е, че е имало възможност изобщо да не бъде сниман втори филм, и да си остане само с първия?!?

    1. Ами, по разбиранията на Холивуд за печалба, лентата на Вилньов не изкара кой знае какви пари.
      При бюджет от 165-170 милиона, стигнаха със зор границата от 400 милиона приходи в глобалния боксофис. Общото правило е, че филмът трябва да направи повече от 3 пъти своя производствен бюджет, за да започне да се говори за печалба.

      Форбс направиха сравнение с „Алита“ на Родригес и Камерън- който при същия бюджет и същите приходи, трета година няма зелена светлина за продължение…
      И между другото са направила една равносметка, колко от филмите за последните пет години са направили над 400 милиона в световен мащаб. Пет са и нито един не е с обявено продължение…