Френски класики на кино в зала „Славейков“

Негаснещата носталгия по филмите, които ни напомнят за по-качестевните културни епохи на Западната цивилизация, продължава с прожекции на Ченге или негодник тази вечер и в събота с Обичам ви.

В Ченге или негодник шоуто е на един от най-великите – Жан-Пол Белмондо. Историята е по романа на Мишел Гризолия. Когато шефът на местната полиция е намерен мъртъв в къщата на проститутка, комисарят на полицейското отделение Стан Боровиц е изпратен да разследва ситуацията. Представяйки се за отдавна изгубения брат на проститутката „Антонио Черути”, той открива гнездо на полицейска корупция. Всъщност целият град е корумпиран, чак до кмета. Комисарят трябва да спре корупцията по методи, които далеч не са ортодоксални…

Прожекцията е тази вечер от 17:30 часа в зала „Славейков“.

Обичам ви

Музата на великите майстори на киното Катрин Деньов е лицето на започналия преди дни фестивал в Кан и сама откри престижния празник на Френската ривиера. А в Обичам ви е на върха на своята красота и кариера. Тук тя играе с някои от най-великите имена на европейското кино – Жан-Луи Трентинян, Жерар Депардийо, Серж Гензбур, който прави и музиката, Ален Сушон…

Режисьор, е Клод Бери. Деньов играе Алис – жена на 35. Тя има успешна кариера, неколцина любовници, че и деца. Когато става дума за любов, тя харесва само началото – тези наситени моменти на нежност и търсене на абсолютното. После я обзема отегчение. Наранена е отвътре, често наранява и другите. Но не може да се спре да се впуска отново и отново в любовни авантюри… Автентична френска класика.

Прожекцията е утре, 27 май, от 19 часа, в заала „Славейков“.

Тези ювелирни екранни постижения показват, че наистина, ама наистина „не ги правят като едно време”. А програмата „Негаснеща носталгия” продължава във Френския институт до края на месец май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Какво точно е по-качественото в предходните епохи… Опушени и покани герои единаци, елементарни е плоски сюжети, жени клишета, смотан екшън и тук там малко голо.

    Аман от носталгии, затънали всякак някъде в средата на миналия век.

  2. Цитат: ‘…по-качестевните културни епохи на Западната цивилизация’ ?!?!?

    В тези обсипани с тежки хиперболи и кичозни прилагателни сведения за иначе хубави (в повечето случаи) френски филми е имало моменти в които не съм сигурен дали чета за кино или за майонеза. Никога не би ми хрумнало да назова дадена епоха качествена (или пък ‘качестевна’ както се е изразил автора в случая).

    Хубави филми е имало и преди и сега.
    Днес гледахме един чудесен филм в арт кино пълно с други любопитни зрители.

    Авторът демонстрира отново и отново, че няма хал хабер що е то ‘Западна цивилизация’ и е твърдо решен никога да не се информира поне отчасти.