Пролетни прожекции в зала „Славейков“

Време е за пролетно потапяне в дълбоките води на истинските истории. В рамките на Годината на документалния филм, Френският институт в България поверява – в продължение на пет последователни дни – прожекциите в зала „Славейков“ на известната писателка и режисьор от български произход Елица Георгиева.

От 22 до 26 април тя селектира качествени документални филми в зала „Славейков“. Ето какво казва самата Георгиева за специалната програма: „Изключително се радвам за предоставения от Френския институт карт бланш, позволяващ ми да споделя филми с траен отпечатък върху филмовия пейзаж на Франция, но не показвани никога или само по изключение в България. Поредицата оказва заслужена почит на съвременния творчески документален филм, заснет в различна форма, формат, продължителност и специфичен подход. Авторски документални филм, в които колективната памет се обогатява от непосредствения опит на твореца. Събрах творби, които смятам за вдъхновяващи за всеки кинотворец, част от разноцветната палитра на днешните жанрове.  Различни по начин на заснемане и сюжет, те са обвързани в общ естетически стремеж и споделят уникален и въплътен поглед към света. 

Серията се открива с бележитата за 60-те години  Хроника на едно лято на Жан Руш и Едгар Морен, която според мен въвежда нова ера в мизансцената на реалността. Това е и момент на технически прогрес, позволяващ за пръв път  синхронизация между звук и картина и откриващ ново поле за изява на режисьорите. Свободното разгръщане на творческия жест е в сърцевината на този филм.

Международен туризъм

Поредицата продължава с много съвременни и разнообразни по форма филми. Международен туризъм на Мари Воание ни въвлича в екстравагантно посещение на Северна Корея, водено от безличен и асинхронен глас, звучащ между картините. Същата вечер ще гледаме и Работа в гората на Лола Пеуч, който поема по пътя на игралното кино, за да покаже документи и архиви от Булонския лес, разказани от няколко секс труженички, избрали там място за упражняване на професията си.

Със Средната земя на Жулиет Гуинар се потапяме в нетипично за Франция стопанство, където жена упорито се стреми да постигне сама мечтаното биологично и екологично земеделие. В Невидимите на Себастиен Лифшиц ще се срещнем с гей двойки от третата възраст, които споделят спомени за премеждията от времето, когато хомосексуалността още се е смятала за престъпление.

Поредицата завършва с изключително красивия Изобщо не помисляйте, че крещя на Франк Бове – същинска кино феерия, сглобена от фрагменти на редки игрални филми – кадри, зад които звучи гласът на режисьора – изтънчен поетичен и интимен разказ за любовната раздяла.

Надявам се да ви видя многобройни по време на тази пет дневна филмова одисея.“

Прожекциите ще се състоят в присъствието на Елица Георгиева и ще бъдат последвани от дискусия. Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите. Само сега има и промоционална цена за пет прожекции: 30 лв.

Стартът е утре, събота 22 април, 19:00 часа с Хроника на едно лято, а в неделя, 23 април, от 18:30 часа е време за Международен туризъм. Приятно гледане!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *