Следващият филм на Адам Маккей вече събира много погледи и става повод за много дискусии, но може би не по начина, по който режисьорът първоначално се е надявал. Маккей е познат на всички като артист, който премина от „стандартната“ комедия като Anchorman към „комедия с послание“ и направи чудесните Големият залог и Vice, както и (поне за някои от нас) абсолютно непоносимия Don’t Look Up. Неговите филми винаги предизвикват много интерес, заради наболелите теми, които разглеждат и чудовищните актьорски състави, които привличат.

Новият проект на Маккей се нарича Average Height, Average Build и ще разказва за сериен убиец, който решава да влезе в американската политика и с помощта на лобисти да прокара закони, които да действат преференциално и да са по-благоприятни именно за убийците. Хем ни звучи интересно, хем е точно като типа дразнещо елементарна метафора, каквато видяхме в Don’t Look Up. Надяваме се тук случаят да е различен, филмът да го бива и очертаващият се впечатляващ каст да не е пропилян.

И като казахме каст, по всичко личи, че Маккей се е сдобил с мечтаните си главни актьори – Робърт Патинсън като убиеца, превърнал се в политик и Робърт Дауни Джуниър като пенсионирано ченге, готово на всичко, за да изправи престъпника пред правосъдието. Веднага се сещаме за превъзходните изпълнения на Патинсън в Cosmopolis и Дауни в Зодиак и разбираме защо режисьорът иска именно тези актьори, точно за тези роли – те така и така са прекрасни сами по себе си, но и вече са се превъплъщавали в близки по тип персонажи.

Чудесните избори на Маккей не свършват до тук обаче – той отново ще работи с Ейми Адамс след Vice, като тук тя ще изиграе лобистка, работеща за героят на Патинсън. Освен това към екипа се включват Форест Уитакър и Даниел Дедуайлър, позната от Till.

Това е перфектен каст, въобще не го отричаме. Нямаме никакво съмнение, че тези актьори в тези роли и нагърбени с важна тема ще дадат всичко от себе си, а дори и не сме се разочаровали толкова от Адам Маккей, че да не смятаме, че той може да направи добра сатира по интересна тематика. Просто си имаме едно наум, защото с Don’t Look Up Маккей ни показа колко е лесно да изпаднеш в елементарно проповядване, което напълно забравя за важността на това филма да ти е силен, за да усили тежестта на посланието ти.

Другата интересна информация около Average Height, Average Build е, че според много източници Адам Маккей иска прекомерно голям бюджет, който никоя от стрийминг платформите за момента не е готова да му осигури – дори и Netflix, които твърдяха, че Don’t Look Up е един от най-гледаните филми в историята им. Това ни навежда на мисълта, че вероятно преминаваме в момент, когато стриймърите вече няма да са готови на всичко, за да бъдат „част от разговора“ (за сериозно кино), вероятно защото вече са.

Със сигурност ще следим развитието на Average Height, Average Build с интерес, както заради индивидуалните му качества, така и заради това, което ще ни каже за посоката, в която се развиват студията и стрийминг платформите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *