Независимо от повтаряемостта на теми и сюжети в глобалната конвейрна линия с дълго подготвяни филмови проекти, все още съществуват моменти, в които вътрешно изтръпваме от удоволствие, когато видим първи кадри от нов трейлър. За голямо наше собствено учудване това ни се случи и в момента, в който чухме гласа на Питър Динклидж в предисторията на Игрите на глада – толкова категорично бяхме отписали Балада за пойни птици и змии (The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds And Snakes), че дори част от екипа ни беше забравил, че очакваме филмът да тръгне на екран съвсем скоро – има-няма след половин година.

Сигурни сме, че „разсейването“ ни по темата се дължи и на факта, че трите романа на Сюзан Колинс бяха толкова разтеглени и преексплоатирани преди повече от десетилетие, когато се появиха на голям екран, че не ни изглеждаше… практично да се планира нова финансова инвестиция в сюжет с изразходван потенциал. Оказва се, че този скептичен поглед към реалността няма нищо общо с жадните за непрестанни приходи компании. И ето как Lionsgate решиха, че ще заложат на предисторията, която Колинс написа и издаде през 2020 година.

Фокусът на Балада за пойни птици и змии е върху младия Кориолан Сноу, който се явява ментор в десетите Игри на глада, а изборът на негов подопечен трибут от Окръг 12 (съвсем не случайно!) е Луси Грей Беърд. Ролите са поверени на Том Блайт и Рейчъл Зиглър, а представения в трейлъра първи поглед към техните герои улавя вниманието на зрителите и провокира много въпроси (особено у хората, които не са запознати с романа). Но все пак – да не забравяме! – украшението и истинското, чудесно предизвикателство в този проект ще бъде самият създател на игрите – декан Каска Хайботъм. Вижте!

Несравнима е категоричността, с която героят на Динклидж уверява младия Сноу в неговото падение – подобно на безмилостните снежинки, които (подозираме) ще замразят сърцето на бъдещия президент (познат ни с безупречното изпълнение на Доналд Съдърланд). Залагаме на любов, предателство, омраза и жажда за триумф – това ще са движещите сили на антиутопичния екшън, който тепърва ще се превръща в повсеместно зрелище. Добре се представя иначе миловидната Рейчъл Зиглър, чиято героиня май ще се окаже доста амбициозна, а най-вероятно и измамна девойка.

Честно казано, много ни зарадваха лудият кикот и окъпаните в кръв ръце на героинята на Вайола Дейвис, както и изборът на Джейсън Шуорцман за очевидно близък родственик на Цезар Фликърман, ако се съди по идентичната фамилия и поразителната прилика, която майсторите гримьори са докарали с образа, пресъздаден в оригиналната трилогия от Станли Тучи. Продължаваме с носталгия да си припомняме героите на Филип Сиймур Хофман и Уди Харелсън от филмите, които затвърдиха актьорския звезден статус на Дженифър Лорънс, но вече имаме и добро предчувствие за предисторията.

Напомняме, че режисьор на този нов филм от добре познатата му „вселена“ на Игрите на глада отново е Франсис Лорънс, а автор на сценария на „новото начало“ в света на Панем е Майкъл Лесли, като той е работил по предишна версия на адаптацията, сътворена от Майкъл Арнд. Официалният синопсис на романа Балада за пойни птици и змии, издаден у нас от „Есклибрис“, не разкрива много и може да се използва за „подклаждане“ на интереса:

Амбицията го подхранва. Състезанието го движи. Но властта има висока цена.

Сутринта на Жътвата, с която започват десетите Игри на глада. В Капитола осемнайсетгодишният Кориолан Сноу се подготвя за този единствен шанс да спечели слава като ментор в Игрите. За някога могъщата фамилия Сноу са настъпили трудни времена и съдбата ѝ зависи от нищожния шанс Кориолан да успее да бъде по-чаровен, по-умен и по-изобретателен от съучениците си, за да стане ментор на трибута победител.

Вероятността да спечели е малка. Пада му се унизителната задача да бъде ментор на момичето трибут от Окръг 12, най-незначителния от всички. Съдбите на двамата сега са напълно преплетени – всяко решение на Кориолан може да доведе до победа или провал, триумф или поражение. На арената битката ще бъде на живот и на смърт. Извън арената Кориолан започва да съчувства на обречения си трибут… и трябва да балансира между потребността си да следва правилата и желанието да оцелее на всяка цена.

Премиерата на Балада за пойни птици и змии (The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds And Snakes) е предвидена за 17 ноември 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Off…
    Трейлър = Пълна глупост
    Филм = Пълна глупост
    История = Пълна глупост
    Старите филми = Пълна глупост
    Режисьор = Пълна глупост
    Книга = Пълна глупост
    Питаселка = Недоебана как олигофрен.
    Доналд Съдърланд = единственото чивато нещо в тази измислица.

    А в тази новина, която е пълна глупост, автора на новината разказва с такава превъзбуденост, възвеличаване на автора, режисьора, книгите и историята, и с такива подробности (все едно на някой му дреме) все едно си ляга и става с тези книги…
    Светли, нищо против теб, момче, но какво толкова си се впечатлил от тези простотии та си толкова превъзбуден не знам….. Сега разбирам, ако си мислиш за Циците на Лорънс, ама….