Преди две години Клои Жао попадна право в светлината на Холивудските прожектори. Първо малката ѝ независима драма Nomadland стана големият победител на наградите „Оскар“ 2021, спечелвайки на нея лично две статуетки (за най-добър филм и най-добър режисьор). По-късно същата година видяхме първия ѝ високобюджетен проект, а именно Вечните на Marvel, който някои хора намират за един от по-интересните скорошни предложения на студиото, но все пак е далеч от добър филм и не може да се каже, че е най-чистата визия на Жао.

Именно затова беше разумно, че тя реши да отпочине, преди да избере следващия си проект. След големия си успех Жао има възможността да се заеме с по-амбициозни проекти от Nomadland и The Rider, но не бива да се изгубва в огромния студиен конвейер. Точно това прави новината за следващия ѝ филм доста интригуваща. Жао планира да адаптира романа Hamnet на Маги О‘Фарел, който беше New York Times Bestseller преди няколко години. Книгата представлява историческа фикция, разглеждаща живота на Уилям Шекспир и жена му Агнес след смъртта на сина им Хамнет.

Историци от известно време спекулират, че мъката от този незнаен инцидент е вдъхновението за пиесата Хамлет, но в действителност няма никакви доказателства за това. Романът по никакъв начин не претендира да бъде исторически документ, а вместо това решава да разглежда живота на съпругата на най-известния писател на света, особено след загубата на сина им. Историята на Агнес (която в реалния живот е носела запомнящото се име Ан Хатауей, но тук бива променено, вероятно в името на повече художествена свобода) би могла да се окаже перфектна за Клои Жао, която винаги е търсела поезията в потискащи битови ситуации. Героите ѝ, често омаяни от природата и светлината, търсят красота в тежката си действителност, а кой би могъл да бъде по-перфектен субект за такъв филм от тъгуващата съпруга на един от най-монументалните поети в човешката история?

Все пак не сме напълно сигурни, че Hamnet ще бъде следващият проект на Жао, тъй като режисьорката все още е привързана към филм по Дракула, пресъздаващ романа на Брам Стоукър като „футуристичен научно-фантастичен уестърн“ (заинтригувани сме), а както и към сериал за Винсент Чин. Но не бихме се изненадали, ако Hamnet, който ще бъде продуциран от Сам Мендес и екипа му, се развие по-бързо (напоследък авторски филми за Дракула трудно стигат до екрана, за сметка на по-безинтересни прочити). Клои Жао скоро ще започне работа по сценария заедно с авторката на романа, така че се надяваме да видим някакво развитие за този интригуващ проект.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *