Малко повече от половин година остава до премиерата на продуцираната от Netflix високобюджетна поредица Светлината, която не виждаме (All the Light We Cannot See), режисирана от Шон Леви – размахът, с който е реализирана, е впечатляващ и има защо да се стартира рекламната кампания толкова отдалече. Проектите на Леви са изключително разнопосочни – в последните няколко години е работил по Свободен играч, The Adam Project и – разбира се – Stranger Things, на който е и продуцент, и общо взето е доказал, че е по-скоро трудолюбив бачкатор, отколкото творец-визионер.

Като вземем предвид темата на Светлината, която не виждаме и факта, че в основата ѝ е едноименният роман, удостоен с награда „Пулицър“, на Антъни Доер, логично е притеснението дали ще влезе в Топ 10 на най-търсените заглавия в премиерната седмица, от което вероятно следва и ранното популяризиране на тийзъра с участието на Марк Ръфало.

Имаме чувството, че „Clair de Lune“ на Дебюси е една от често използваните музикални теми за представяне на изпълнени с напрежение и предчувствие за бедствие сюжети. Светлината, която не виждаме връща публиката в годините на Втората световна война, а действието се развива в окупирания от нацистите Париж. Както вече сме споменавали, освен Ръфало и дебютантката Ария Мия Лобърти, в главни роли ще видим любимия Хю Лори, Луи Хофман, Ларс Айдингер и др. Припомняме официалния синопсис на романа, издаден у нас от „Сиела“:

Мари-Лор живее с баща си в Париж, близо до Националния природо-исторически музей, където той работи като главен ключар. Когато е на шест, Мари-Лор губи зрението си, а познатият ѝ свят се превръща в тайнствен лабиринт, изпълнен с опасности. За да ѝ помогне, баща ѝ измайсторява миниатюрно копие на квартала и я кара да наизусти пътищата около дома им. Скоро обаче нацистите окупират френската столица и двамата бягат в красивия крайбрежен град Сен Мало, където намират убежище в къщата на свой тайнствен роднина, която става и гнездо на Съпротивата.

Вернер Пфениг отраства в сиропиталище в бедно миньорско градче в Германия. Един ден той и сестра му Юта откриват старо радио. Седмица по-късно Вернер вече може да го сглобява и разглобява със затворени очи. Радиотехниката се превръща в негова страст, но и в надежда за избавление от предопределената участ да работи в мините. Вместо това талантът му го обрича на изпълнено с насилие обучение в елитна нацистка академия, а след това е изпратен на фронта, за да засича вражески радиопредавания.

„Лумналото море“ е студен на пипане. Сто тридесет и три карата, почти съвършен. С размера на гълъбово яйце и формата на сълза. Според някои бил вълшебен, според други около него се случвали странни и злокобни събития. Този, у когото е ценният диамант, щял да живее вечно…

В обречения на разруха Сен Мало се пресичат пътищата на тези, които не виждат светлината. За да изгрее новият ден на изкуплението.

Напомняме, че сценарист в авторския екип, който се грижи за конструирането на тази телевизионна поредица, състояща се от четири епизода, е Стивън Найт, създател на Peaky Blinders, автор на проекти като Serenity, Locke и Taboo. Ще очакваме с интерес резултата от тази екранизация.

Премиерата на Светлината, която не виждаме (All the Light We Cannot See) е поNetflix на 2 ноември 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *