2023 досега не беше слаба година, но съвсем скоро предстои да видим първото ѝ истински вълнуващо предложение. Beau Is Afraid на вундеркинд режисьора Ари Астър беше показан пред критици и други зрители и реакциите са повече от обнадеждаващи. Филмът вече е ранен претендент за един от най-добрите на годината, обещавайки да бъде разкрепостена, сюрреалистична кошмарна комедия, вдълбаваща се в подсъзнанието на един отчаят човек.

Всичко това се вижда в краткия втори трейлър на Beau Is Afraid, който A24 споделиха точно навреме, за да уцелят вълната от вълнение:

Както вече сме споделяли, Beau Is Afraid ще бъде епическа одисея с 3-часово времетраене, разказваща за опита на параноичен, самотен мъж (Хоакин Финикс) да се прибере при майка си. В специален фийчърет, който представя мащаба на филма по-добре дори от самите трейлъри, Ари Астър описва творението си като „еврейския Властелинът на пръстените“, представляващ абсурден епос за ума на нервно мамино синче, но без чаровете на Уди Алън. Всъщност колкото и да е комичен, в Beau Is Afraid очевидно все пак има хорър елементи, което е характерно за режисьора, който в двата си предишни филма – Hereditary и Midsommar, успя да изобрази едно смущаващо битово отчаяние.

Колкото и лесно да е сравнението (и преди сме го правили), не можем да не се сетим за миналогодишния A24 хит Everything Everywhere All at Once. Ако ни питате кое ни вълнува най-много в киното в момента, то това са тези хипер-амбициозни независими филми, които се възползват от достъпността на новите технологии, за да бъдат по-мащабни от повечето Холивудски блокбъстъри, въпреки ниските си бюджети. Beau Is Afraid сякаш също има подобен стил на постмодерна деконструкция, в която е влята определена градивна искреност – същият микс, който направи EEAAO перфектен филм за 2022.

Вярваме, че в Ари Астър можем да намерим един истински модерен визионер, творящ кино с поглед към бъдещето, и се надяваме Beau Is Afraid му да пожъне същия успех с масовата публика и наградите, както този на Даниелс (макар и да се съмняваме такова чудо да се повтори за втора година поред).

Beau Is Afraid e написан и режисиран от Ари Астър. В ролите участват Хоакин Финикс, Нейтън Лейн, Ейми Райън, Стивън Маккинли Хендърсън, Паркър Поузи, Ричард Кайнд и Пати ЛюПон.

Премиерната дата е 21 април в Щатските кина. Не е ясно кога ще можем да гледаме филма и у нас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. К’ъв е тоя евтинджос?!? Черганов, къде го видя тоя „…хипер-амбициозен независим филм, който се възползва от достъпността на новите технологии, за да бъде по-мащабен от повечето Холивудски блокбъстъри…“?!??!??!! Иначе, за ниския бюджет спор няма- от километри си личи 😀 …