Ален Делон, Белмондо, Лино Вентура, Филип Ноаре, Катрин Деньов, Ив Монтан, Жан-Луи Трентинян и още много от най-грандиозните имена на европейското кино се завръщат на голям екран в специалната селекция от криминални класики на Френския институт. Шедьоврите на 70-те ще ни припомнят епохата на наистина качественото кино. През целия май в зала „Славейков“ ще има прожекции на незабравими и неповторими произведения.

А монументалната и носталгична програмата даже започва от април и по точно – от тази вечер, 18:30 часа, с Последният известен адрес от 1970. Хосе Джовани режисира Лино Вентура, Марлен Жобер и Мишел Константин. Полицейският инспектор Леонети, твърд, ефективен полицай, е изпратен в полицейски участък от второ ниво, след като е бил порицан. Там му дават партньорка, младата и красива Жана Дюма. Скоро на дуото е възложена много трудна мисия: да намери мъж, чиито доказателства са от съществено значение за осъждането на убиец. Те започват да търсят в цял Париж…

Последният известен адрес
Последният известен адрес

Крими жанрът остава изключително популярен чак до 80-те. С него умело боравят режисьори като Лотнер, Дере или Верньой, които поставят в главните роли знаменити тандеми като Белмондо, Делон или Лино Вентура в сцени от разнообразни истории, вдъхновени от книги, римейк или светски новини. Достъпни за всички, тези филми набират известност и благодарение на излъчването им на малкия екран.

В същия период се появяват и нови режисьори, които изявяват в киното (и в криминалните филми) политически идеи. Като например Бертран Таверние, чийто първи филм Часовникарят от Сен Пол е адаптация по романа на Жорж Сименон и ще изгрее в зала „Славейков“ утре вечер, събота, от 19 часа.

Филип Ноаре, Жан Рошфор, Жак Дени са звездите в тази история за лионския квартал Сен-Пол, в който часовникар води мирен живот, споделен между работата му, приятелите му и сина му Бернар. Момчето бяга от дома си, след като убива мъж. Подпомагайки инспектор Гибуд с неговите запитвания, разстроеният баща разбира, че не знае нищо за сина си…

Часовникарят от Сен Пол

Програмата продължава през целия месец май и тук ще научавате всички новини за актуалните прожекции на великите френски класики.

Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.

Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *