За съвременния образован и независим индивид е много трудно да си признае до каква степен политическите решения влияят на качеството на неговите живот, възгледи и избори. Достъпът до информация и технологии ни дава илюзорната представа, че държим своята съдбата в собствените си ръце. Редакторският екип на Кинематограф е решил да ни припомни защо последното изобщо не е толкова сигурно в специално подбраната селекция от филми озаглавена Политически трилър.

Програмата ще се проведе на 12 април в Сине Гранд от 20:00 ч. и ще ни понесе през зашеметяваща въртележка от задкулисни политически разкрития, корупция и исторически факти. Това са късометражни филми изпълнени с горчиви истини, черен хумор и много напрежение, защото вие може и да не се интересувате от политика, но тя се интересува от вас.

Стопанинът на къщата
Стопанинът на къщата

Акцент за вечерта ще бъде българският филм Стопанинът на къщата (2015) на режисьора и сценарист Галина Георгиева и продуцента Янчо Михайлов, които ще бъдат специални гости за дискусия с публиката. Филмът ни връща в недалечното минало на протестното движение в София през 2013 година, когато всеобщото желание за промяна, справедливост и законност е засенчено от грубата и отчайваща реалност на един дълбоко вкоренен в българската обществена система корупционен механизъм.

Чужденецът

Още една българска лента ще бъде в центъра на събитията. Това е анимационният документален филм Чужденецът на режисьора и сценарист Ани Антонова. Сюжетът му ни превежда из завладяващия и приключенски живот на слона Сюлейман. През XVI век той извървява невъобразимото разстояние от Лисабон до Виена през Алпите за пет месеца, след като бива разменян като подарък сред тогавашната аристокрация. Впечатляващ факт е, че анимацията е направена от над 5000 рисунки с молив и се заиграва с различни исторически документи от онези времена.

Сред другите филми ни очакват не по-малко интригуващи истории. Ще имаме възможността да преминем през комични, но взривоопасни преговори по време на Втората световна война, през някои интересни разкрития около пандемията от Covid-19, както и – някои добре забравени факти относно сегрегацията в САЩ от средата на миналия век.

Пълна програма и билети на https://kinematograf.bg/programa

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *