Важни въпроси са поставени на поредното промоционално сборище на почитатели – този път инициаторите са били Warner Bros. Discovery, а събитието е било с фокус стрийминг платформата Мах и колективното решение да се реализира отдавна подготвяния „нов прочит“ на любимите на няколко поколения фенове книги, посветени на Хари Потър и неговите премеждия. Седемте книги, написани от Дж. К. Роулинг мигновено се превърнаха в явление, сравнимо (може би) с популярността на The Beatles (но в друга възрастова група), а филмите, с които израснаха децата в началото на хилядолетието, гарантираха чудесен старт на младите актьори Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и облякоха в реални образи магичния свят, роден във въображението на свръхуспешната британска писателка. Та всъщност какво искат Warner Bros. и какво ще разказва поредицата, по която предстои да се работи?

Новият оригинален сериал на Мах ще се гмурне още по-дълбоко във всяка от познатите иконични книги, които са радвали милиони почитатели през годините и ще създадем верни на първоизточника адаптации“, обещава Кейси Блойс, председател и изпълнителен директор, който отговаря за съдържанието на HBO & Max. Всеки подготвян сезон ще се фокусира върху една от книгите, като някои от тях ще бъдат разделени на две части и се очаква проектът да продължи общо около 10 години. Нужно е също така да се има предвид, че сюжетните нишки, стартирали от „Фантастични животни“, няма да бъдат част от тази продължителна поредица.

Съвсем очевидно е, че съвсем нови млади актьори ще бъдат ангажирани за бъдещата поредица, но в момента все още се търси шоурънър, а споменатият шеф на Мах и НВО коментира, че до момента са разсъждавали вътрешно към кого да отправят покана и след като вече новината е обявена – щели да се насочат към агенции, за да им помогнат в решаването на тази трудна задача. Нищо чудно да се вземе решение, че могат да се реализират идеи за своеобразни препратки към образите от оригиналните филми – и тогава е възможно да се очаква „завръщане“ под някаква форма на познатите лица и актьори, но на този етап от работата по бъдещия сериал подобни изказвания са си чиста проба спекулации и опит да бъдат „подлъгани“ бившите млади поколения (евентуално) да обърнат внимание на нещото, което се задава на стрийминг-небосклона на Мах…

Не бива да се пренебрегва и факта, че Дж. К. Роулинг има творчески контрол върху всякакви идеи за използване на нейните творби. Това е една от причините тя, заедно с литературния й агент Нийл Блеър и Рут Кинли-Летс да са изпълнителни продуценти на поредицата; водят се преговори за включване и на Дейвид Хейман, който работеше по създаването на филмите. Компанията на Роулинг Brontë Film and TV ще продуцера заедно с Warner Bros. Television. На въпроса колко ще струва тази поредица, Кейси Блойс отговаря кратко: „Колкото е нужно, за да се направи едно наистина качествено забавление!“ Ако се съди по стойността на House of the Dragon, коята възлиза на около 200 милиона долара + още 100 милиона за промоционални цели, вероятно може да се очаква, че новият поглед към света на Хари Потър ще бъде оценен в тези параметри, а може би и малко по-високо, като се има предвид по-широкия възрастов обхват на потенциалната публика.

Warner Bros. Discovery споделят, че първият сезон от този нова авантюра може да се очаква 2025/26 година. Да се готвят бъдещите родители – скоро няма да има необходимост да развиват въображението на собствените си деца, като им четат книгите или ги окуражават самите младежи да разтворят страниците на света на вълшебствата и магията, създаден от Дж. К. Роулинг – ще има готов телевизионен продукт, на един клик разстояние, който бързо и лесно ще им осигурява по час-два „спокойствие“, докато синовете и дъщерите им попиват образите от различни устройства и екрани. А киното ще се превръща във все по-„винтидж“ изкуство за ценители – и за „старите“ почитатели на приключенията на Хари Потър

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ако Хари Потър не е негър, а Хърмаяни индианка-лесбийка, аз тоя сериал няма да го гледам!