Прожекции в зала „Славейков“

Време е да се пренесем до „Озоновия слой“ на качественото кино с четири прожекции в зала „Славейков“. За две поредни седмици Френският институт в България ще потопи публиката богатата и ярка филмография на прочутия и винаги авангарден маестро на изящните образи Франсоа Озон. Страстен киноман, той се заема едновременно с режисурата, сценариите и продуцирането на филмите си и без колебание пристъпва към тежки тематики.

Стартът е на 31-ви март с паметния филм В къщата, с необуздания Фабрис Лукини, където се разиграват едновременно манипулация, обсебване, страст и воайорство. На 1-ви април, филмът е Франц – романтична, очарователна, нежна и деликатна драма, заснета в голямата си част в черно-бяло и на немски език, в която всеки отделен персонаж се оказва по някакъв начин жертва на голямата История.

В къщата

На 7-ми април е прожекцията на психоаналитичния трилър Другият любовник, където, както често при Озон, се осветява пътят на една уязвима жена, загубила посоката сред „лабиринт от огледала“. И накрая, на 8-ми април, съвсем наскоро представеният на откриващата церемония на Берлинале 2022 – Петер фон Кант, адаптация на театралната пиеса Горчивите сълзи на Петра фон Кант на Райнер Вернер Фасбиндер, адаптирана още през 1972 година за големия екран.
Всички филми са със субтитри на български език. Филмите Франц и Петер фон Кант са на немски и френски език с български субтитри. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Френският режисьор Франсоа Озон адски продуктивен и енергичен, снимал е близо 20 филма през последните 20 години, между които класни заглавия като ”, Басейнът, Време за раздяла, Осем жени, Трофейна съпруга, На 17 и карето филми, които ще бъдат представени от Френския институт.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *