Незнайно защо, когато попаднахме на този проект, в заглавието на новината, която го представяше, видяхме единствено думата Biosphere и всичко останало просто избледня, а това, което си помислихме невярващо, беше: „Кучи синове, направили са римейк/продължение на Биодом.“. Слава богу, случаят не се оказа такъв (ако сте гледали филма със Стивън Болдуин и Поли Шор, значи знаете защо светът няма нужда от нова версия), а нещо много по-интересно, поне за нас.

Biosphere попада в няколко любими категории – камерен филм, постапокалиптична тематика и мистерия. В центъра на историята са дългогодишните близки приятели (brothers from another mother) Били и Рей, които се оказват и последните хора на Земята. Оцеляването им се дължи най-вече благодарение на Рей – брилянтен учен, който е създал персонализираната биосфера, която те наричат дом, оборудвана с всичко необходимо за поддържане на живот на една обречена планета. Когато популацията на рибите, които са основният им източник на протеин, започва да намалява, мъжете се оказват изправени пред зловещо бъдеще. Но животът все още може да намери начин…

Другият плюс на Biosphere е творческият екип. В главните роли на Рей и Били са доста харесваният от нас Стърлинг К. Браун и едно от най-ярките лица на съвременното независимо кино – Марк Дуплас, който е и съсценарист на филма заедно с Мел Еслин, която е чест творчески партньор на братята Дуплас и тук прави режисьорския си дебют.

Biosphere беше показан на фестивала в Торонто и както е видно от трейлъра, получи доста добри отзиви. Лично ние не сме чели ревюта и нямаме намерение – абсолютно всичко в този проект ни харесва и искаме да гледаме филма без сериозна предварителна нагласа. Пък и не искаме случайно да си издадем каква точно е мистерията, за която се загатва и в горната реклама. Иначе очакваме класически филм на Дуплас, с лек жанров привкус.

Още веднъж, режисьор на Biosphere е Мел Еслин (The One I Love, Lamb, Humpday). Тя е и съсценарист на филма заедно с Марк Дуплас, който влиза в една от двете главни роли, а в другата му партнира Стърлинг К. Браун.

Премиерата е на 7 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *