Накратко, днес е чудесен ден за всички фенове на Уес Андерсън, сред които (въпреки нещата, които ще прочетете по-долу) се нареждаме и ние, защото най-накрая получаваме първи поглед към очаквания му нов филм Астероид Сити (Asteroid City), който ще дебютира на тазгодишното издание на фестивал в Кан. 

Описанието на сюжета е доста лаконично: действието на Астероид Сити се развива в измислена пустиня в Америка около 1955 г. Планираният маршрут на семинара на Младите звездобройци/Космически кадети (организиран, за да събере ученици и родители от цялата страна за стипендия и научно съревнование) е сериозно нарушен от събития, които ще променя света.

Вижте трейлъра.

Преди няколко дни попаднахме на чудния Кланът Тененбаум и няма как да не ни направи впечатление, че в творчеството на Уес Андерсън не е останало почти нищо от органичността на този филм (и на Колежът Ръшмор, например) – всичко е заменено от добре познатата на всички изкуствена хиперстилизация. Разбира се, тази стилизация сама по-себе си не е нещо лошо (отличният Гранд хотел Будапеща“ е неоспоримо доказателство), но напоследък тя е станала основният фокус и сериозно е започнала да доминира над съдържанието – противоречивият Френският бюлетин определено е пример за това, а ни се струва, че Астероид Сити ще е още по-проблематичен в това отношение.

Изглежда отново ще имаме „хитро“ (включващо разказ в разказа, с редица мета коментари и различни формати на кадъра) поднасяне на темата за автора, ролята на историите в живота и изкуството и най-вече на изследването на дисфункционалното семейство, което си е запазена марка на Андерсън. Да, тези неща са пакетирани в интересна ретрофутуристичната, уфологично ориентирана, зона 51, made in USA стилистика, която по принцип ни допада много, но всичко някак ни стои като нещо, вече видяно. В тази връзка, Астероид Сити може ида се окаже чудесен (стискаме палци за което), но едва ли ще ни изненада, а точно това ни се иска от Уес Андерсън – да излезе от циклажа и да ни изненада, защото отдавна не му се е случвало. Може пък това да се случи с Невероятната история на Хенри Шугър.

Режисьор и сценарист на Астероид Сити (Asteroid City) e Уес Андерсън (Дарджийлинг ООД, В царството на пълнолунието, Гранд хотел Будапеща“, Островът на кучетата, Френският бюлетин), който също така е и автор на идеята, заедно с Роман Копола (В царството на пълнолунието), както и продуцент наравно със Стив Рейлс и Джереми Доусън.

В ролите са Джейсън Шуорцман, Скарлет Йохансон, Том Ханкс, Джефри Райт, Тилда Суинтън, Брайън Кранстън, Едуард Нортън, Ейдриън Броуди, Лиев Шрайбър, Хоуп Дейвис, Стивън Парк, Рупърт Френд, Мaя Хоук, Стив Карел, Мат Дилън, Хонг Чау, Уилям Дефо, Марго Роби, Тони Револори, Джак Райън, Джеф Голдблум и др.

Премиерата на филма е през май на фестивала в Кан, а по кината ще се появи на 16 юни.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *