Време е за малко сексизъм. Миналата години Pixar и Disney представиха (или по-точно казано, прецакаха с разпространението) относително симпатичната анимация Мей Червената панда, в която много хора видяха и метафора за менструалния цикъл. Но Червената панда, какъвто и да е звяр и каквито и золуми да прави, просто е ужасно сладко същество, а за повечето мъже животинската аналогия за съответния период на неразположение при жените (особено когато говорим за настроението), по-скоро трябва да е някакво чудовище. Например кракен, който поглъщча и руши всичко. Enter Руби Гилман: Тийн кракен.

Сега, не се напрягайте! Моля! Просто си правим тъпи шеги със стериотипите и бепросветността по отношение на женската физиология, без каквито и да е оценки и категоризации, а и Руби Гилман: Тийн кракен (поне привидно) няма нищо общо с подобни метафори – по-скоро той е за други проявления на „женското“, които няма да засягаме. Филмът се гаври с един от най-обичаните от децата приказни образи – русалките. Може би DreamWorks искат да натикат в тинята предстоящия Малката руслака, макара че Disnеy сами се старят да се прецакат. 

След този напълно безмислен и несвързан увод, ето за какво става дума: Руби Гилман: Тийн кракен езабавна и затрогваща история за 16-годишната Руби Гилман, която борейки се с проблемите на гимназиалния живот, открива, че е потомка на легендарен кралски род кракени, които не са чудовища, а величествени и благородни създания, които от поколения ни пазят от най-вероломната и опасна морска твар… русалките.

Детска история за порастването, за това да не се срамуваме от себе си и от произхода си и за героя, който дреме във всеки един от нас. Тоест нищо изненадващо – надяваме се само историята да идва преди „посланията“, че не една-две анимации бяха съсипани по подобен начин. И като казахме анимация, визуално Руби Гилман: Тийн кракен ни изглежда малко грозничко и невдъхновено, но предполагаме, че таргетът на филма ще оцени визията по друг начин. Ако зависеше от нас, сигурно щяхме да му дадем пас, но като имаме да водим дечурлига, ще може и да се жертваме. 

Вижте официалния синопсис и един ужасяващо грозен постер.

Руби Гилман: Тийн кракен е невероятно забавна и затрогваща история, която ще ни потопи дълбоко в бурните води на училището и тийнейджърството и ще ни запознае с 16-годишната Руби Гилман, която открива, че съдбата ѝ, очакваща я на дъното на океана, е по-велика от всичко, за което е мечтала.

Сладка и непохватна, Руби е типичният тийнейджър и отчаяно иска да се впише сред връстниците си в гимназията Оушънсайд, но през повечето време се чувства невидима. Помага по математика на момчето, в което е влюбена тайно, но изглежда, той ѝ се възхищава единствено заради нейните фрактали. На всичкото отгоре, не може да излиза с готините деца на плажа, защото нейната прекалено властна супермайка напълно ѝ е забранила дори да се докосва до водата. Но когато Руби нарушава това най-важно правило, тя разбира, че е част от легендарен кралски род кракени и съдбата ѝ е да наследи трона от нейната баба – Кралицата воин на Седемте морета.

Кракените са се заклели да защитават океаните от суетните, жадни за власт русалки, които воюват с тях от векове, което изправя Руби пред сериозен проблем. Оказва се, че Челси – красивото и популярно ново момиче в училище, е именно русалка и Руби трябва да приеме своята истинска същност и да се научи да използва силите си, за да защити тези, които обича най-много.

Режисьор на Руби Гилман: Тийн кракен е Кърк ДеМико (Круд), а ко-режисьор е Фарин Пърл (Круд: Нова епоха). Сценарият е дело на Пам Брейди (Саут Парк: По-голям, по-дълъг и необрязан), а продуцент е Кели Кууни Силела (Тролчета: Турнето). Ролите озвучават Тони Колет, Уил Форте, Лана Кондор, Ани Мърфи, Джейн Фонда, Колман Доминго, Никол Байър, Сам Ричардсън и др. 

Премиерата е 30 юни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *