Преди по-малко от седмица Гийермо дел Торо взе награда „Оскар“ за най-добър анимационен филм за Пинокио – история, която толкова добре се вписва във филмографията на този любител на чудатите създания от магичния реализъм, че сякаш нямаше нужда дори да съществува, за да си я представим. Там подходът на мексиканския режисьор бе да прескочи множеството емблематични адаптации и да се завърне директно към литературния първоизточник, връщайки мрачността в живота на грозното дървено момче.

Сега Дел Торо се готви да направи същото с друга викторианска хорър класика, а именно Франкенщайн на Мери Шели. Романът, разказващ за чудовище с душата на романтик, посветило живота си на конфликт със свръхамбициозния си създател, вече е бил източник за много филми, а самият персонаж в центъра му се е превърнал в едно от емблематичните поп-културни създания дори извън контекста на трагичната му предистория. Готическата адаптация на Universal от 1931 винаги е била сред основополагащите творби за Дел Торо, както всеки зрител може да усети от филми като Cronos, Crimson Peak и Формата на водата.Сега той, както всеки уважаван режисьор трябва да направи в някоя точка от кариерата си (особено ако е мексиканец), се готви да вземе цял куп от парите на Netflix, за да създаде собствената си амбициозна визия за Франкенщайн, която ще се завърне към оригинала на Шели.

Макар и нищо да не е сигурно на този етап, актьорския състав ще бъде запълнен от цял куп звездни имена. Variety съобщава, че според техни източници режисьорът обмисля Андрю Гарфийлд, Оскар Айзък и Миа Гот за главни роли в проекта – избор, който ни се струва повече от очевиден. Гарфийлд би бил перфектен Виктор Франкенщайн – кльощав, нервен и вманиачен. Айзък, със своя старомоден Холивудски чар, прикриващ мъжествения му гняв, би бил перфектно, изненадващо секси чудовище. А Гот, която и без това си прилича на викторианска кукла, сякаш е родена да играе обречената, меланхолична Елизабет. Ако има нещо, което би могло да ни развълнува за този Франкенщайн, то това е този актьорски състав, макар че дори в него има нещо твърде очевидно.

Именно това ни притеснява в този проект на Гийермо дел Торо. Макар и режисьорът да има множество фенове, авторът на тази новина смята, че интересите му никога не са били особено интригуващи и похватите му биха могли да бъдат по-дръзки, имайки предвид потенциала на материала, с който си играе. Но дори за фенове на Дел Торо, този проект, дори повече от Пинокио, е някак твърде очевиден. Толкова очевиден, че направо изглежда ненужен. Какво ново би могъл да ни каже Дел Торо за Франкенщайн? Вярно е, той е режисьор с интересна перспектива, но тази перспектива вече си е Франкенщайн. Съдейки по кастинга, той не цели да има някакъв радикално нов прочит, което не ни обнадеждава за този филм, пристигащ след десетки други като него.

Но човек никога не знае, особено когато говорим за Гийермо дел Торо. Няма да бъдем твърде скептични, особено тези от нас, които обожават Формата на водата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

 1. Хм… А защо кастинга да не бъде с другото разпределение – Гарфийлд като чудовището, а Айзък да е д-р Франкенщайн?

 2. Тая “статия” ни доближава до апокалипсиса.

  PS И съм съгласен с Беър Джу.

  1. lmao вие не сте наред 😆

  2. Точно така, продължавай да ми говориш на “вие”, олигофрен.

  3. Uzumaki – you are a grown man for fuck’s sake – this is ridiculous…
   You are embarrassing yourself in a way that shows how unaware you are of how much you are embarrassing yourself.
   So much hate and bitterness in your heart ?!?!?!

 3. И аз съм съгласен с колегите, че на Айзък повече ще му отива да е доктора. Вече си го представям как крещи lT’S ALIVE с онзи маниакален поглед. Гарфийлд нещо не го виждам в коя да е роля за такъв проект, но Миа Гот е добре дошла.

 4. Ok – отбраната публика на ПерфорацияКино първа ще научи нещо, което го споделям съвсем доверено и само тук: според последния кастинг аз ще играя д-р Франкенпай – а Гиеро (така му викаме на галено най-близките му приятели) ще влезе в ролята на Анджей.

  Миналата седмица Гиеро ми сподели, че пакапалипсиса се отлага с 3 дни – но ‘ного мистериозно не сподели от кога да ги броим …

 5. Аз пък се чудя на кого би му прилягала повече ролята на „Малката русалка“ – Черганов или Милбо?