Само ден след като бяха обявени проектите от първата фаза от споделената вселена на DC Studios, стана ясно, че Джеймс Гън е разговарял с Джеймс Манголд за режисьорската позиция на най-интересния проект на студиото – филмa за култовия герой Swamp Thing. Манголд винаги ни е допадал като добър студиен режисьор, който се е справял с множество жанрове, от комиксови екшъни (Логан: Върколакът) и музикални биографии (Walk the Line) до татковски Оскарови драми (Пълно ускорение) и романтични комедии (Kate & Leopold), но въпреки това не сме сигурни, че ни допада като избор за Swamp Thing. Той никога не е навлизал в хорър жанра и още по-важно от това – никога не е доказвал, че може да направи нещо истински странно и експериментално.

Джеймс Манголд на снимачната площадка на „Логан“ – един доста кървав комиксов филм, какъвто очакваме да бъде и „Swamp Thing“

Именно това е енергията, която търсим от Swamp Thing. Комиксовият персонаж, създаден от Лен Уийн и Бърни Райтсън през 1971, се издига в очите на читателите чак през 1984, когато легендарния Алан Мур започва своя стаж като автор на поредицата редом с художниците Стив Бисет и Джон Тотълбен. Този екип взима обскурното заглавие и го превръща в класически Викториански чудовищен романс, примесен с психеделичните, модернистични тенденции на 60-те и 70-те. След като навлиза в екзистенциална криза за собственото си необяснимо съществуване като прокълнато блатно създание, протагонистът се среща с други обречени чудовища, бродещи из Америка, намира истинската любов и се впуска в одисея до дълбините на самата вселена. Тези гениални 43 броя, през които Мур е начело на поредицата, са толкова креативно необуздани, че вдъхновяват не просто бъдещите автори на Swamp Thing да експериментират още повече с героя, но и комиксови творци из цялата индустрия да разчупят формата на комиксите си.

Нито за секунда не вярваме, че в модерната студийна среда има място за такъв филм. Swamp Thing щеше да е перфектен като малък А24 хорър, режисиран от Тай Уест или Дейвид Лауъри, но за сметка на това се опасяваме, че ще видим повторение на забравения, средняшки сериал за героя по смехотворната стрийминг платформа DC Universe, който бе прекъснат след един сезон. Наскоро видяхме същото и с The Sandman, адаптацията на Netflix на също толкова емблематичната поредица на Нийл Гейман (силно вдъхновена от Алан Мур и Swamp Thing) – приятен, добре направен сериал, който отказва да поема каквито и да било рискове по отношение на адаптирането на дързък, нестандартен материал. Но кой знае? Манголд определено е по-доказан режисьор от творците зад онзи сериал, а може и DC под ръководството на Гън да се окаже по-креативно място от хомогенния Netflix.

След тазгодишния Индиана Джоунс и реликвата на съдбата (имаме надежда, че ще бъде готин летен блокбастър), Джеймс Манголд се заема с биографичния A Complete Unknown за Боб Дилън с Тимъти Шаламе. Swamp Thing се очертава да се оформи в края на „Gods and Monsters“, първата стъпка от плановете на Джеймс Гън и Питър Сафран за DC, което значи, че ще минат години преди да се започне работа по филма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

    1. ех…де да можеше това да се случи…

    2. От няколко седмици ми излизат новини, че той иска да режисира филм по играта Dead Space. Ама още не се знае дали ще правят филм. А там историята е подобна точно на първия пришълец, само че с много гадове 🙂 Може да се получи страхотен Sci-Fi Horror, но ако следват играта, както стана добре с първите 2 епизода с The Last of Us 🙂

    3. Карпентър е голям фен на тия игри и затова нон стоп се говори за възможен филм. но аз не мисля, че той някога ще режисира отново. просто не му се занимава честно казано. твърде много са го наранявали в тая индустрия, че на стари години да ходи да прави нискобюджетни филми. ако някой му даде голям бюджет, може да се получи, но не мисля, че ще се намери човек за това.