Биле Аугуст ще представи филма си Целувката, екранизация на романа на Стефан Цвайг Нетърпеливо сърце.

Датският режисьор гостува за втори път на фестивала след идването си през 2019 година, когато получи Наградата на София на Столичната община и наградата ФИПРЕССИ Платиниум 90. В своята филмография Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето му творби присъства стойностно литературно произведение. „Романът е проницателно изучаване на морала и етиката“, категоричен е Аугуст. Най-новият му филм Целувката е изграден отново върху литературно вдъхновение – романът на Стефан Цвайг Нетърпеливо сърце.

Действието във филма се развива в Дания през 1913 година и проследява драматичните отношения между кавалерийския офицер Антон, благороден и съвестен млад мъж, и Едит – нежна и красива дъщеря на благородник, която след ужасен инцидент се е озовала в инвалидна количка. Младият офицер изпитва силни чувства към Едит, но не е сигурен дали те са родени от състрадание или е началото на истинска любов. В опита си да постъпи правилно, Антон се оплита в обещания и лъжи към околните и най-вече към младата жена…

В интервю по повод Целувката режисьорът споделя:

Тази филмова история е уникална с това, че разкрива някои непознати аспекти на човешката психика и засяга поредица от вечни морални проблеми, рамкирани във вълнуващ интимен разказ за срещата на две млади души.

Биле Аугуст е роден на 9 ноември 1948 година в Бреде, Дания. Учи фотография в Стокхолм, впоследствие завършва Датското филмово училище, специалност „Кино“. Пеле завоевателят (1987, „Златна палма“ и „Оскар“ за чуждоезичен филм) и Най-добрите намерения (1992, „Златна палма“), създаден по сценарий на Ингмар Бергман, са най-успешните му филми. Сред известните му филми са още Къщата на духовете (1993), Ерусалим (1996), Клетниците (1998), Нощен влак за Лисабон (2013).

Визитата на Биле Аугуст се осъществява в партньорство с Посолството на Кралство Дания.

Очакваме Ви на #КИНО!

#27SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *