В последните няколко години постоянно се дивим на това колко е деен любимецът ни Джейк Джиленхол и с колко много и разнообразни проекти се захваща – кеф ти анимации, адаптации на графични романи, римейкове на стари класики и (в доста странна за него поредица) безумни екшъни. След Линейката, който всъщност не много от нас си причиниха, сега ще видим Джиленхол да се завръща към една от старите му площадки – военния екшън трилър.

След Jarhead, сега ще гледаме Джейк Джиленхол в нова военна роля, този път под ръководството на всеизвестния Гай Ричи. Признаваме си веднага, че тази колаборация ни звучеше страшно интересно, когато беше обявена и по-скоро не очаквахме двамата да се захванат да работят заедно по такъв тип стандартен военен екшън.

Историята на The Covenant (също стилизиран като Guy Ritchie’s The Covenant, за да не се бърка с филма за магьосниците) разказва за американския сержант Джон Кинли, който на последния си тур в Афганистан е тежко ранен и получава мозъчна травма, която води до загуба на спомени. Единственото, което той помни, е преводача си Ахмед, който е положил безумни усилия, за да спаси живота му. Сега Кинли разбира, че американското правителство не е осигурило на Ахмед и семейството му обещаното безопасно преминаване към Америка, а талибаните са по петите на преводача. Кинли трябва да се върне в Афганистан сам, за да отплати дълга си към човека, който е спасил живота му.

Странна работа е този трейлър, озадачава ни, трябва да сме честни. Изглежда ни като абсолютно стандартен военен филм, в който има повече експлозии, отколкото реални персонажи и ни се струва, че сюжетът ще следва едно към едно познатата формула – от сега виждаме всичките му завои до предвидимия край. Наблюдава се същото дразнещо благоговейно отношение към американската армия и военното дело, което сме свикнали да гледаме от всякакви еднакви подобни произведения.

И точно еднаквостта е това, което ни озадачава – защото това е филм на Гай Ричи. И докато не сме много очаровани и от последния му филм, крайно скучния Операция Форчън: Троянски кон, той винаги е има разпознаваем стил в произведенията, които пише и режисира сам (а не прави римейк на други произведения). Дори и когато не са особено успешни, неговите филми са разпознаваемо негови, докато тук не виждаме нищо, освен името му, което да ни показва, че това е филм на Гай Ричи. И да, разбира се, че всеки артист може да еволюира и да променя стила и подходите си. Но към това ли?

The Covenant е режисиран от Гай Ричи (Две димящи дула, Гепи) по сценарий, който той пише заедно с честите си партньори Айвън Аткинсън и Марн Дейвис. В главните роли са Джейк Джиленхол, Дар Салим, Антъни Стар и Алекзандър Лудвиг.

Премиерата е насрочена за 21 април, след което филмът ще излезе и в Amazon Prime.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *