През месец февруари Френският институт в България поверява седмичната програма на българския режисьор Камен Калев, известен с международния фестивален успех на филми като Източни пиеси. В рамките на този „картбланш“, в който преплита български и френски продукции, Камен Калев ще представи филми, които той самия е избрал. Калев кани българските режисьори Светослав Драганов и Илиян Метев, и журналиста Радослав Чичев за дискусия след прожекциите.

Програмата започва тази вечер от18:30 часа със Смирен на Светослав Драганов.
Христо Петков, Мирослава Гоговска, Яна Драганова, Атанас Бачорски и Сашка Братанова играят главните роли.

Филмът е на български със субтитри на френски език и ще бъде последван от дискусия с режисьора Светослав Драганов и Камен Калев. Осигурен е симултанен превод.

Ето го и сюжета: „Васил е 40-годишен документален режисьор, който не е постигнал успеха, за който мечтае. Загърбил собственото си семейството, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка.
Когато научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, Васил решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си.“

В събота, 4 февруари, от 19:00 часа е време за Добра работа на Клер Дени с Дени Лаван, Мишел Субор, Грегоар Колен, Бернардо Монте.

База на френския Чуждестранен легион в пустошите на Джибути. Предвождани от старшина Галу, легионерите провеждат операции в екстремни условия. Към взвода е зачислен новобранец – Сантен. Поразява всички с красотата и обаянието си. Шефът на базата, майор Форестие, е впечатлен от негова героична проява. Но старшина Галу  изпитва силна ревност, подклаждана от потискано влечение към новодошлия. Наказва Сантен да извърши самостоятелен преход в пустинята, като предварително поврежда компаса му. Сантен изчезва безследно, а Галу е предаден на военен трибунал.

Добра работа

„Голяма радост е за мен да споделя днес с вас някои филми, оставили траен отпечатък в съзнанието ми!“ каза Калев на старта на февруарската програма с осем филма и петъчни, и съботни прожекции до 25-и този месец.

„Тези, които бих искал да гледам или да снимам, най-често не приличат на нищо друго освен на себе си. Това не означава непременно, че са херметични и труднодостъпни, а точно обратното. Това са всъщност филми, излъчващи толкова щедрост и кураж, че се оказват на практика универсални. Животът никога не върви по зададени схеми, което ме кара да вярвам, че когато един филм излиза от руслото на обичайния наратив, той често ни предлага много по-вълнуващи преживявания, които се отпечатват в съзнанието ни за цял живот. 

Избрах по-скорошни филми. Само филмът на Клер Дени Добра работа датира от 1999 г. Достатъчно му бе много малко време, за да се превърне в култов. 

От своя страна, В класната стая бе удостоен със Златна палма в Кан и въпреки това е недобре познат в България. 

Същото сe отнася и за останалите френски филми, които са показвани или никога, или само с няколко прожекции пред българската публика. 

Бих желал, също да представя два забележителни документални филма Без сбогом на Кристоф Агу и Брагино на Клеман Кожитор. Намирам ги за изключително силни и вдъхновяващи заради любовта, която авторите отдават на персонажите. Авторската позиция е необикновена и придава на филмите особено хуманно звучене. 

Филмите на Метев и Драганов свидетелстват за невероятната мощ на филмовото изкуство. Според мен те са пример за авторско кино на световно равнище. 

Всеки филм от селекцията предлага уникален прочит. Авторите очертават своя личен поглед към света. Жан Реноар казва : „Харесваме дадена история, защото харесваме нейния разказвач. Същата история, разказана от друг, не представлява никакъв интерес.“ добави българският режисьор.

Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *