Иранският режисьор Джафар Панахи, отговорен за някои от най-значителните филми на страната си (The White Balloon, The Circle, Taxi, Offside), от дълго време е в конфликт с теократичното управление на родината си. Заради изказването на политически възгледи чрез киното си, той бе арестуван през 2010, което след месеци преговори с властите доведе до домашния арест, който му позволи да направи тайно шедьовъра си This Is Not a Film. Оттогава той продължава да прави малки, човешки драми в неореалистичния си стил, възползвайки се от ограничената си свобода, за да снима по улиците с малкото си колаборатори.

През юли 2022 Панахи отново бе арестуван, докато бил на посещение при прокуратурата, търсейки информация за ареста на друг режисьор, Мохамад Расулоф. Макар че бързо бе установено, че няма правно основание за този арест, Иранското правителство продължи да държи режисьора в затвора, докато Панахи не обяви гладна стачка на 1 февруари, 2023. Няколко дни по-късно той бе освободен, за радост на всички киномани по света.

Арестът се случи само няколко месеца преди премиерата на новия филм на Панахи No Bears във Филмовия фестивал във Венеция, където бе посрещнат с хвалби от критиците. Любопитно е да отбележим също, че през 2022 Панах Панахи, синът на Джафар, представи дебютния си филм, Hit the Road, който ни стана един от любимите на годината. В малкото филмче, разказващо за млад режисьор, транспортиран от семейството си през границата, за да избегне затвора, Панах бе вложил не просто много от духа на баща си, но и този на ментора си Абас Киаростами, може би най-значителната фигура в историята на иранското кино.

По принцип не обичаме да поетизираме истински събития, но има нещо обнадеждаващо в появата на този млад, обещаващ талант, носещ в себе си наследството на киното на родината си, последвана от освобождаването на баща му. Надяваме се това да е знак за надежда за киното на Иран и за режисьори като Панахи, Асгар Фархади (чийто A Hero дебютира през 2021) и много други, борещи се за свободата си в този потискащ режим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *