Интригуващи заглавия бяха представяни през цялата отминала 2022 и нашите надежди за новата 2023 година е да ни изненадва все по-често с добри и предизвикателни филми. Съвсем скоро започва фестивалът в Сънданс, а в средата на февруари светът на киното ще се събере в Берлин – това са първите две дестинации от „голямата петица“ – форуми, в програмите на които са предвидени дългоочаквани премиери.

На един от филмите, които бе показан за първи път пред публика именно на Берлинале, но в началото на 2022, му предстои да се срещне със своите зрители в голяма част от света след броени дни – това е носителят на голямата награда „Златна мечка“ Alcarràs. Тази драма, дело на Карла Симон, не успя да получи място в списъка, от който ще бъдат селектирани номинациите за най-добър международен филм, но пък изглежда обещаващо.

Alcarràs отвежда зрителите нейде в Каталуния, североизточна Испания, на малката територия с арабско име, което означава „череша“. Трогателната история е втори пълнометражен филм на сценаристката-режисьор Симон, а в центъра на сюжета са драматични сътресения в живота на семейства, които се занимават с отглеждане на праскови, като в ролите се снимат местни хора – непрофесионални актьори. Ето какво гласи официалният синопсис на филма, публикуван в програмата на Нюйоркския филмов фестивал:

Alcarràs е наситен с реални събития, оживял портрет на едно селско семейство в днешна Каталуния, чиято реалност претърпява кардинални промени. Голямото семейство Соле живеят в едно малко село, чиито основен поминък е бране на праскови и подготовката им за износ. Познатата и обичана от всички рутина, която носи смисъл на ежедневието и хляб на масата, е застрашена от мащабна носеща конструкция за слънчеви батерии, заради която трябва да бъде разрушена тяхната градина. От тази простичка сюжетна линия, противопоставяща земеделската традиция и напредващия влак на съвременния прогрес, Карла Симон извайва един чудесно композиран филм, който се движи в неочакваните ритми и случайни извивки, родени от съчетанието между природата и семейния живот.

Дебютният филм на Карла Симон е Summer 1993, чиято премиера бе отново в Берлинале през 2017 година. Авторката наскоро е сключила договор с прочутата щатска агенция United Talent и е много вероятно изборът й на бъдещи проекти да се разшири в различни посоки.

Alcarràs може да бъде открит в платформата MUBI, а премиерата му на голям екран в САЩ и Великобритания е на 6 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *