Ето че пак сме в същата позната ситуация – след много чакане излезе нов филм на Джеймс Камерън, обременен с много очаквания и забележителни амбиции. Хората се съмняваха, но в крайна сметка, всеки, който е заложил против Краля на екшъна, трябва да се готви да загуби много пари. Още през третата седмици след премиерата си, Аватар: Природата на водата достигна 1,5 милиарда долара в глобалния бокс офис, замествайки Топ Гън: Маверик като най-успешния филм за годината. 

Успехът на Топ Гън не бе точно очакван, тъй като филмът показа изненадваща издръжливост в кината, превръщайки се във филмовото събитие на лятото. Имаше нещо в тази старомодна, майсторски изградена история, което върна хората към кино преживяването, дори месеци след премиерата ѝ. Успехът на Аватар: Природата на водата очевидно се дължи на подобни качества в подхода на Камерън, чиито искреност и визуална изобретателност сякаш успяват да привлекат зрители от по-разнообразни демографски групи от типичния супергеройски блокбастър. 

Аватар: Природата на водата, подобно на първия филм в поредицата, не дебютира с рекорден първи уикенд, но това се оказа ключово за успеха му. Вълнението към модерните блокбастъри в съвременната „фенска култура“ сякаш винаги се насочва към дебютната седмица на филма в кината, където се струпват зрителите, които искат да преживеят изненадите на историята, без да бъдат спойлнати, след което аудиторията бързо се смалява. Но филмът на Камерън не е изграден от спойлери и маркетингът му не обеща никакви изненади за феновете. Филмът е просто филм и нищо повече. Дори да е част от планирана поредица, Аватар: Природата на водата не се фокусира върху изискванията на франчайза, а предостави на хората малко старомодно, емоционално кино с лесни за харесване персонажи и богат, пищен свят. Именно това кара хората да се завръщат към него, и то още докато е в кината. 

Успехът му бе пределно ясен, когато след леко разочароващия му втори уикенд в Щатите, където имаше изключително тежки бури (филмът все пак се справи изненадващо добре, имайки предвид ситуацията), третият му уикенд направи това, за което други съвременни блокбастъри дори не могат да мечтаят и което изведе Титаник и първия Аватар до рекордните си позиции в бокс офис класациите – печалбите в тази седмица не спаднаха с нито един процент, а даже с покачиха. Веднага стана ясно, че хората все още искат да гледат Аватар заради самото преживяване, не заради тренда около франчайза. А ако не могат да го гледат тази седмица, ще се върнат през следващата. Филмът може да почака – все пак той ще бъде в кината още дълго. 

Имайки предвид успеха на Топ Гън и как Аватар: Природата на водата, с подобна издръжливост, вече успя да надмине екшъна на Том Круз, можем с лекота да се обзаложим, че скоро ще видим трети филм на Джеймс Камерън сред петте най-успешни на всички времена. Немислимо е това продължение да достигне успехите на оригинала, но постижението му пак ще бъде значимо – значимо за кината в тези тежки за тях времена и значимо за кинокултурата, която започва да губи искрата на качественото блокбастърско забавление. Камерън потвърди, че този успех гарантира, че ще видим всички планирани продължения в тази поредица, които обещават да стават все по-вълнуващи и интересни. За по-младите поколения, това е дългоочаквана глътка свеж въздух. Аватар обещава да бъде новият Междузвездни войни за зрители, които са свикнали да получават само претоплената версия на стария Междузвездни войни. Ако Камерън разгърне тази сага в нещо наистина вълнуващо, това би могло да възвърне смисъл в завръщането към познати светове, който да не е свързан с гарантирани печалби и развитие на IP. 

2022 бе година, където сякаш всички супергеройски филми (или с динозаври, магьосници или падащи луни) бяха приети с безразличие или омраза дори от масовата публика, а за сметка на това по-качествени жанрови забавление станаха царе на бокс офиса и на публичния дискурс, заедно с авторски блокбастъри като Не!, RRR или неочаквания инди-хит Everything Everywhere All At Once. 2023 обещава да бъде нещо подобно – никой няма да обърне внимание на Ант-Мен и Осата: Квантомания в година, в която ще излязат Дюн 2, Опенхаймер, Мисията невъзможна 7, та дори и Барби. Както винаги се случва, киното се променя. Дори и да имаше мрачни времена, отново виждаме надежда. Сега остава само да я подкрепим.

След изминалия уикенд, Аватар: Природата на водата изпревари Цар Лъв (1,64 млрд.) и Джурасик свят (1,66 млрд.) и вече заема 7-то място в класацията за най-касови филми на всички времена с приходи от 1,7 милиарда долара. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Меган победи Аватар, но само за 1 ден. Уан каза, че подготвя продължение след големия успех 🙂

    1. Уан да не направи филм и после да не направи 5 продължения…. Ъпсурд…

    2. До 5 не вярвам да стигнат, но има потенциал за продължение 🙂