Алчност, лъжи и измами – това са задължителните елементи на всеки един нео-ноар. Понеже харесваме жанра, знаем обаче, че самото присъствие на тези елементи в сюжета не е достатъчно да гарантира добър филм. Нужни са и добри актьори, които играят интересни персонажи, както и (вероятно най-важно) мистерия, построена в точния баланс, където има обрати, но те не са основната причина за съществуването на сценария.

Когато видим нов подобен филм, винаги стискаме палци той да се е справил добре със задачата, защото малко неща могат да бият добре построен ноар трилър. Струва ни се, че новият проект на Apple TV+ Sharper има шанс да бъде точно от тези добри примери, стига наистина сценарият да е на нивото на чудесния си каст. А за това има доста добри шансове – както споменахме и предишният път, сценарият беше включен във всеизвестния „Черен списък“.

Sharper разказва история, която за наше щастие не става много ясна от трейлъра, както би трябвало да бъде винаги, но особено в този жанр. Това, което разбираме е, че прелестната Джулиан Мур се запознава и се опитва да изгради връзка с милиардера Джон Литгоу. Отношенията им обаче са усложнени от двамата им синове – Себастиан Стан играе синът на Мур, опитен измамник, който обаче не може да си представи да играе на нивото на милиардерите. Джъстис Смит пък е синът на Литгоу, който има трудна връзка с баща си, заради това, че не се интересува да следва неговите стъпки.

Никой не е това, което изглежда в началото, а алчността и лъжите са явни от  всеки кадър, но кой е по-алчен и кой е по-искрен – това ще бъде въпросът, чийто отговор ще търсим.

Заинтригувани сме много от това кой герой за какво се бори и как неизбежните завои и обрати в историята ще им се отразят. Можем да си представим няколко предвидими разкрития, но дори и да се окажем прави, това не значи задължително, че Sharper няма да си струва времето – добре изпълнените обрати, дори и предвидими, могат да бъдат много ефективни.

Като цяло просто искаме да стискаме палци на подобни среднобюджетни оригинални филми. Имаме вяра и в режисьора Бенджамин Карън, за когото това е филмов дебют, но той е много опитен в режисирането на телевизионни продукции като Andor, The Crown и Sherlock – все впечатляващи сериали, които със сигурност са изисквали много сериозна работа и не трябва да бъдат подценявани от „филмографска“ гледна точка.

Sharper е режисиран от Бенджамин Карън по сценарий на Брайън Гейтууд и Алесандро Танака.

След едноседмичен лимитиран рилийз в някои кина, филмът ще бъде достъпен в платформата Apple TV+ на 17 февруари.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *