Международният филмов фестивал София Филм Фест е пред своето 27-о издание.
Каним вярната ни публика отново да се свържем чрез историите, които вълнуват и променят. Да си припомним за връзката с другия и с природата. Да се свържем отново заедно в киносалоните.

Откриваме 27-ото издание на фестивала с филма „Повелителят на горите“ на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на „Оскар“ и „Златна палма“. Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Ринаудо прокарва път не само към засаждането на разнообразни дървесни видове, но и път към надеждата. Той успява да върне вярата и да осигури препитанието на местните общности като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство.

В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, София Филм Фест ще посади своя гора. Основен партньор на фестивала в тази мисия са гражданите на София в лицето на Столична община, осигуряваща пространството на бъдещата „Гора на София Филм Фест“, и телекомуникационната компания Yettel. Основен приоритет на управлението на Столична община е поддържане и разширението на зелената система на града. Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на Фестивала на 16-и март 2023 година. Като специален гост, самият Фолкер Шльондорф ще засади първото дърво на СФФ. Заедно с него дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel.

Бихме искали инициативата да напомни за дълбоката ни връзка със земята и силата ни заедно да бъдем двигател на промяната. Фестивалът особено цени активната роля на Столична Община и Yettel в стремежа за приобщаване на публиката към глобалната визия за устойчиво развитие на обществото и отговорно отношение към природата, която всички ние споделяме.

Специална ретроспективана Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институция.

Среща с Фолкер Шльондорф и неговите филми в рамките на 27-ия София Филм Фест през март!

Церемонията по откриване и прожекцията на Повелителят на горите
ще се състоят на 16-и март от 19:00 часа в Зала 1 на НДК!

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF

–-

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *