Неостаряващите литературни класики, освен че продължават да мъчат децата в училищата десетилетия наред, също така си остават постоянни извори на вдъхновение за Холивуд и мине се не мине някоя година, разбираме за нова класика, която някой решава да адаптира. Например през 2013 г. Стивън Спилбърг планираше да адаптира Гроздовете на гнева (The Grapes of Wrath) на Джон Стайнбек, но този проект така и не видя бял свят, а сега със същия роман ще се захване Рамин Бахрани.

Бахрани ще напише и режисира телевизионна адаптация на Гроздовете на греха, която неминуемо ще бъде сравнявана с класическия филм на Джон Форд от 1940г с Хенри Фонда. Смятаме обаче че 82 години са повече от достатъчно време, за да има резон за нова интерпретация на известния роман, който и до днес се преподава във всички американски училища и е смятан за едно от най-добрите произведения на Стайнбек.

Историята разказва за семейство Джоуди, бедни фермери от Оклахома, които по време на Великата депресия са принудени, заради суша и икономически промени, да потеглят към Калифорния в търсене на по-добър живот, заедно с много свои съседи и приятели.

Интересно ще ни бъде да видим адаптацията на Рамин Бахрани, който до момента има доста еклектична и интересна филмография със заглавя като много силните Man Push Cart, 99 Homes и The White Tiger и телевизионния екшън Treadstone. Не можем обаче да не споменем, че неговия последен опит с пренасянето на класически роман на екрана беше 451 градуса по Фаренхайт с Майкъл Б. Джордан и Майкъл Шанън, който не се понрави нито на публиката, нито на критиците, което със сигурност ни създава сериозни въпросителни за този нов проект.

Въпреки това обаче си има причина Гроздовете на гнева да си остава един от най-разпознаваемите и вечно релевантни американски романи. Ще стискаме палци на Бахрани и неговата продукция да не потъне в небитието, както други планирани адаптации до сега и да видим един сериал, който да върне интереса на съвременната телевизионна аудитория към този сюжет. Определено ще се ослушваме най-вече за актьорите, които Бахрани ще избере да поемат главните роли и най-вече кой ще се престраши да влезе в респектиращите обувки на Хенри Фонда.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Ъммммм.. не го знам тоз чиляк колко е добър, но Гроздовете са прекалено голяма лъжица мис е струва..
    Ще е доста тегаво, една погрешна стъпка и си счупен тотално…

    Много ми е интересно, как изобщо ще успее да пресъздаде геройте и самия роман, да не говорим за темите във него. Още повече пък комунистическите въгледи на Стайнбек сериозно имплементрани в романа… Този роман е прекалено голяма лъжица дори за Спилбърг бих казал….
    Да видим… надявам се да се получи нещо читаво, защото за да се получи трябва изключително сериозен подход и познания към творчеството на Стайнбек..