Всеки, който вече се е докоснал до новия филм на Джеймс Камерън – Аватар: Природата на водата, знае, че чаканото събитие си заслужаваше и че проектът на живота на режисьора е направен с толкова любов и детайли. Много по-ориентиран е към семейството, което самият Камерън обяснява и със себе си като баща на пет деца. Връщаме се към Джейк Съли и Найтири, които вече са родители и отново трябва да се предпазят от атаки към тях като този път заменят гората с океана и всички видове, които живеят там. Имам удоволствието да присъствам на пресконференция в Лондон малко преди целият екип на филма да мине по синия килим. Журналисти от целия свят задаваме въпросите си към Джеймс Камерън, Кейт Уинслет, Сам Уортингтън, Зоуи Салдана, Стивън Ланг, Сигорни Уивър и продуцента Джон Ландау.

Вторият филм от поредицата идва тринайсет години след първия, останал и до днес най-касовият филм на боксофиса за всички времена – 2,9 милиарда долара. Режисьорът е известен със страстта си към морета и океани и това, че е фен на науката още от малък и на океанографа Жак Кусто. Филмите от поредицата Аватар са толкова близки до сърцето му, а чрез тях той прави революции в киното. Езикът наави във филма е създаден от лингвиста доктор Фромър, който е нает от Джеймс Камерън да създаде език, който е лесен за произнасяне, но не прилича на никой от другите съществуващи. „Логиката никога не е била „направи толкова пари от първия филм, трябва да има продължение”, казва Камерън. „Спилбърг не направи продължение на Извънземното, който беше най-касовият по онова време, нали? Има такива очаквания към теб обаче ако го направиш, но с този невероятен актьорски състав, намерихме начин да върнем и героинята на Сигорни. А толкова се радвам, че Кейт също се присъедини към това преживяване.

Слуховете от години са, че Кейт Уинслет и Джеймс Камерън не са се разбирали след Титаник, но днес те не потвърждават точно това. Кейт казва, че той сега е много по-улегнал, а тя много по-енергична и явно са се сработили след като тя се присъединява като Ронал. „Очаквах само най-доброто от всичко, това е Джим, няма как да е друго. Той е перфекционист, а това, което ме привлече най-много бяха героите, които е създал,” разказва Кейт. “Той винаги е писал невероятни образи за жени, такива, които са силни, имат сърце и вътрешна сила, борят се за истината, както са и физически издръжливи. Когато Джим ме покани да се присъединя, трябваше да съм много глупава да кажа „не”. А след това, когато попаднах на снимачната площадка и със Зоуи и Сам, това е Вселена, любов, която усещаш навсякъде. Честно казано за мен беше огромна чест да бъда част от нея!

Джеймс Камерън се обръща към камерата и казва „може ли да ми изпратите копие на този разговор?” Всички започват да се смеят. „Повтарям ти го от три дни поне,” казва му Кейт. „Смятам, че е важно да създадеш продължението с уважението към преживяването на публиката от първия филм”, продължава Джеймс. „Но в същото време да ги изненадваш и в същото време да задълбаваш в емоциите им. Историите на героите бяха много по-лесни в първия филм, но Зоуи и Сам са родители вече, аз имам пет деца и исках да навлезам повече в тази отговорност и динамика. И разбира се, да добавим и гледната точка на децата.”

Преди да дойде първият филм Сам Уортингтън живее в колата си и е никому неизвестен австралийски актьор. Когато му се обаждат и казват за кой режисьор става въпрос, той е разочарован първоначално, защото знае, че ще отнеме много време! Сам признава, че американският акцент му е бил по-труден от това да научи езика наави. Джеймс Камерън води актьорите в джунглата в Хавай, където прекарват време да се научат да се движат в такива условия. А на снимачната площадка Камерън забранява телефоните и ако нечий телефон звънне, го заковава за стената с пистолет с пирони. Химията между Сам и Зоуи като Джейк и Нейтири е толкова истинска, а сега те се завръщат години по-късно, когато връзката им е преживяла какво ли не. „Ако трябва да съм честен, Джим ми даде сценарий само за това, което се е случило с тях двамата,” казва Сам. „Този път историята беше именно за естественото им развитие като родители, но определено ни помогна да скочим след този период, който сме изпуснали. Джим не е като повечето хора и преживяването е невероятно.”

„Не познавах истинското значение на думата страх преди да стана родител”, казва Зоуи. „Страхът от загуба на някой, който обичаш толкова много. Прекарваш толкова време обмисляйки невъзможни сценарии за това какво може да се случи с децата ти. И разбирам, че като Нейтити, това беше моята работа, да бъда всичко това. Сам прави какви ли не каскади, лети, скача без парашут, бие се с най-ужасяващите същества. Би ли го направил като баща на четири деца? Не мисля.” „Също така не искаш и децата да имитират това поведение.” добавя Сам.

Стивън Ланг се завръща като Куорич под малко по-различна форма. Но отново има проблем с Джейк Съли и този път знае кое е слабото му място – именно децата. „Толкова е вълнуващо да се завърна и да разширя визията на Джим за този герой,” казва Стивън. „Още в първия филм той беше много цветен, но този път се опитва да разруши абсолютно всичко. А моята цел беше да успея да намеря дълбочината и човечността му. Той е толкова топъл и обичан герой….някой да ме спре, моля ви.” Всички избухват в смях.

Този път предизвикателството пред Сигорни е по-голямо, тъй като тя е в ролята на Кири, дъщерята на предишната й героиня Грейс. „Толкова бях щастлива и развълнувана и ужасена от възможността,“ разказва Сигорни. „Но имах време да се подготвя – отидох на училище няколко пъти и исках да усвоя високите октави на гласа на тийнейджърите. И чак тогава създадох Кири, която носи и много от мен самата, когато бях на 14. Беше си преживяване назад във времето – аз съм си толкова висока от 11-годишна възраст! Много ми хареса да не съм толкова сериозна, да преживея това отново и да бъда разглезено понякога момиченце,” смее се 73-годишната актриса.

Кейт Уинслет и Сигорни Уивър пък се оказват шампиони в това да си задържат въздуха под вода. Рекорд, който се държи от Том Круз преди това от 6 минути, Сигорни успява да го направи шест и половина, макар че Кейт много се старае да я догони. А Джеймс Камерън е ядосан от този факт „гмуркам се от години, а Кейт просто се появява и отвява моите постижения”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *