Преди близо два месеца споделихме новината за новата позиция на режисьора Джеймс Гън (Пазителите на галактиката, Отрядът самоубийци) като новия творчески лидер на DC Studios. Когато се появи тази новина, DC бяха в интересно положение. Батман бе станал фаворит на феновете и критиците по-рано тази година, следвайки модела на филми като Жокера и отделяйки се от споделената вселена, докато Черният Адам туко-що бе излязъл и бе станал поредното позорно петно в имиджа на този „разширен“ франчайз, който сякаш никога не успя да се превърне в нещо кохерентно и интересно. Това, което филмът на Скалата ни обещаваше, бе още повече връзки, кросоувъри и завръщащи се герои, сред които и любимеца на феновете Хенри Кавил в костюма на Супермен.

Но заемайки позицията, Гън неизбежно е трябвало да обмисли, дали тези обещания са правилни за бъдещето на франчайза. Ясно е, че е било решено на всяка цена вселената да продължи да се развива, но точно сега тя не е най-атрактивният аспект в което и да било комиксово кино, особено откакто Marvel също започнаха да се разпадат. Самият Гън намери перфектния баланс между стари герои и нови идеи в Отрядът самоубийци и Peacemaker, но сега е по-обременен от всякога с грешките на миналото и трябва да намери начин да надгради върху тях, без да ги заличава.

Това води до неизбежния подбор на „товари“, които си заслужава все още да бъдат носени. Първа отпадна Пати Дженкинс, чийто сценарии за Жената чудо 3 явно не се е връзвал с плановете на Гън и партньора му Питър Сафран, особено след хладната реакция към Жената чудо 1984. Но въпреки това Гал Гадот си остава в ролята на Даяна Принс и се съмняваме, че ще видим новини за нейното заместване скоро време. Тук Гън използва значителното си влияние в социалните мрежи, за да отбележи дипломатично, че няма никаква вражда между DC и Дженкинс, а самата тя сподели, че не е „изоставила“ проекта, а просто не намерила общ интерес с новото ръководство на студиото.

Същата стратегия използва Гън и за следващите „тежки“ новини, дори обещавайки, че плановете в бъдещето винаги могат да включват герои и колаборатори, които не са част от първоначалните им стратегии. Особено тежка бе реакцията на феновете към новините, че Хенри Кавил в крайна сметка няма да се завръща като Супермен, дори след обещаващата му поява в края на Черният Адам. Самият Кавил сподели новините в социалните мрежи, а Гън изясни, че плановете им включват филм за по-млад Супермен, който не би могъл да бъде изигран от 39-годишния актьор. Филмът на този етап бива писан от самия Гън, а режисьор предстои да бъде избран. Възможността за завръщането на Кавил остава отворена, но е ясно, че Гън няма голямо желание да носи тежестта на филмите на Зак Снайдър, които бяха противоречиви за феновете и без съмнение оставиха голяма каша от гледна точка на „постоянност във вселената“.

Същото важи и за Дуейн Джонсън, който сподели, че Черният Адам „няма да бъде част от първата глава от историята на Джеймс Гън и Питър Сафран.“ Това не е изненада, след като филмът стана разочарование в боксофиса и не се хареса на общо взето никого. Имайки предвид, че всичко в този супергеройски провал, от пресиления му, безличен стил до любовта му към познати герои от миналото, рефлектираше един отминал период за този франчайз, отдалечаването от Скалата и героя му е заявка за един добър подход за оформянето на бъдещето, в което може да видим нови, вълнуващи визии на големия екран.

Поне това е обещанието на Гън, който въпреки това очевидно е фокусиран върху някакъв „continuity“, който би могъл да натежи върху креативната свобода. Филмите, които със сигурност ще излязат в кината, досега включват Shazam: Fury of the God, Aquaman and the Lost Kingdom и The Flash, а както и потвърдения от Гън Blue Beetle. Всички тези филми са били наследени от старото ръководство и ще излязат, защото са общо взето приключени, но се очаква DC Studios да обявят новите си планове през януари, които ще започнат истинската визия на Гън и Сафран. Ясно е, че Батман 2 на Мат Рийвс и Joker: Folie à Deux на Тод Филипс, няма да бъдат засегнати. Да се надяваме, че същата креативна свобода ще бъде позволена и на другите предстоящи проекти. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Гън май е рекъл да доосере всичко… ДС се осраха, но явно има още какво да се доосере….

    1. Въпросът е дали ще запази мрачния тон, с което са известни DC или ще ги направят по-фън като Пазителите

  2. Но е много добре, че Батмана на Рийвс няма да го пипат. А за Жокера се очакваше

  3. Никаква изненада. ДЦ има отчаяна нужда от рестарт, всичко беше станало на тотален турлю гювеч. Така че, колкото и да ми се тръшкат и да псуват разни звезди, да вземат да си преглътнат егото и да приемат, че света не се върти около тях. Не знам по-правилен човек от Гън за тая работа.

  4. Защо да е било „турлю гювеч“???? На мен концепцията на Зак Снайдер ми харесваше много, филмите му си носеха усещането точно на филми за супергерои, а не като Марвел – малоумен хумор за бавно развиващи се девствени задръстеняци.

    1. Освен това във филмите на Марвел, за да навържеш всичко трябва да изгледаш.всипките им малоумни филми и сериали. Едва ли има нормален човек, който може да си причини това поради ред причини.

  5. Надявам се, че този комикс период в киното ще свърши веднъж завинаги… хубаво е, че има умора от тази безумна тъпоумна и безмозъчна вълна от шибаняци в костюми…

    Боксофисите им се сриват, актьорите надявам се да влязат в час и да разберат, че се обезличават с участието в такива тъпни… Едно време имаше по един два комикс филма на година, в предната декада бяха топ заглавията на мейджър компаниите… ми да го духат. Фалирайте…