Първоначално никой не вярваше, че ще се стигне до пета част от приключенията на Индиана Джоунс. После имаше колебания как ще се развият режисьорските ангажименти и бъдещият филм премина от „владение“ на Стивън Спилбърг към отговорност за Джеймс Манголд. След това актьорският екип се увеличи, привлечени бяха актуални имена като Мадс Микелсен и Фийби Уолър-Бридж, и след дълъг подготвителен етап най-сетне снимките завършиха.

При първия официален поглед към Индиана Джоунс и реликвата на съдбата (Indiana Jones and the Dial of Destiny), предоставен от Empire, изпитахме особена носталгия по миналото – заради познатия силует, шапката и легендарния камшик, с които неизбежно върви тананикането на онзи единствен и най-важен мотив, сътворен преди няколко десетилетия от бог Джон Уилямс. И ето, че дойде моментът на истината – време е за първи трейлър!

Дали е лудост да си обичаш толкова много този иконичен герой, че да не можеш да се разделиш с него в продължение на епохалните четири десетилетия? Дали е магия тази способност да вложиш цялата си енергия и отново да оживее пред очите ни маниакалната страст на доктор Джоунс към преследване на вечните противници и възтържествуване на справедливостта?

И срещата със Салах, и кратките екшън-акценти в първия трейлър на филма на Джеймс Манголд връщат специалното усещане за нещо добре познато и чакано с надежда – готови сме да пренебрегнем здравословния скептицизъм, който ни отрезвява още от самото начало на подготовката на този проект, и да се изкефим на 100% на обещанието, което ни предлага настоящето. Да, не можем да сме сигурни отсега за финалния резултат; да, може да изглежда инфантилно да вадим (каквито и да било) заключения по първи трейлър, но усещането за удоволствие от видяното е наистина непристорено! А намигването към „остарелия“ камшик с дъжда от куршуми на финала е чудесна закачка с времето и спомените за онази първа част, когато се влюбихме в Индиана Джоунс!

Професорът, навлязъл солидно заедно с Харисън Форд в златната възраст 80, не изглежда никак уморен – включва се активно в екшъна по улиците на Ню Йорк през 1969 година, в преследване на бивши нацисти, превърнати в имигранти от щатското правителство с цел преимущество над СССР в космическата надпревара по време на Студената война. Източник на тази информация са съсценаристите на новия филм Джез и Джон-Хенри Бътъруърт. Вече стана ясно и как се намесва злодеят Волер (Мадс Микелсен) – персонаж, чиято визия е тотално нацистко клише и е вдъхновен отчасти от реално съществуващия Вернер фон Браун, вербуван за инженер в НАСА. Подозираме, че присъствието на Бойд Холбрук в отбора на заклетите врагове на професор Джоунс също ще бъде удоволствие, особено ако му е поверена по-сериозна отговорност от „вярното и лудо куче на Волер“. А за героинята на Фийби Уолър-Бридж стана ясно, че е кръщелница на Инди и паралелно с нейния (усетен и в трейлъра) стремеж към независимост, ще очакваме активно включване от страна на младата последователка в разшифроване на загадките, които крие миналото.

Партньори на легендарния Харисън Форд в дългоочаквания Индиана Джоунс и реликвата на съдбата (Indiana Jones and the Dial of Destiny) са актьорите Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Бойд Холбрук, Антонио Бандерас, Тоби Джоунс, Томас Кречман, а начело на творческия екип е режисьорът Джеймс Манголд (Identity, Ескорт до затвора, Walk the Line, Логан, Пълно ускорение). Стивън Спилбърг е само продуцент на проекта, а съсценаристи са Манголд и Джез и Джон-Хенри Бътъруърт, без участието на Джордж Лукас. Много се надяваме и следващите етапи на рекламната кампания да ни гарантират, че може да очакваме истинско забавление, достойно за запазената марка „Индиана Джоунс“. Защото въпреки всички перипетии във времето, ние много обичаме този герой!

Премиерата на голям екран на тази епохална пета част от премеждията на Индиана Джоунс е на 30 юни 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Колкото и да харесвам Мадс, това изглежда ужасно… Искрено се надявам да греша 😀

  2. Екшън с актьор на 80 години?! Колко ли правдоподобно изглежда?! Вярно че технологиите в момента са достатъчни, така че да направят и 90 годишен инвалид да изглежда като екшън герой, ама се губи много от магията на киното! Може би трябва да се радваме, че Индиана Джоунс не е заместен от чернокожа жена с лесбийски наклонности, или ще е по-добре да изчакаме и да видим филма преди да се „радваме“!

  3. Визуално е супер, но нещо не ме надъхва. Няма да гледам нищо повече до премиерата. Финалният стингър с камшика беше смехотворен – 20 човека не могат да го застрелят? Аре, бегай от тука 😀

    1. абе трябваше си рестарт с нов и млад актьор (Крис Прат си беше супер)
      ама Дисни, както винаги се чувстват задължени да прецакат всяка една
      любима поредица, която докопат…

    2. Абсолютно! По-добър финал от този в третия филм едва ли можеше да се направи. Но някои хора имат нужда от яхти, вили, коли и прочие… Даже щях да съм окей с Шая, но той горкия сам се прецака 😀

  4. Колкото и да ми е неприятно да го кажа – защото е на Disney, без Спилбърг и с екшънгерой на 79 години, – изглежда чудесно.

    1. Мислиш ли, че Спилбърг не е седял често до главата на Манголд и да гледа кви ги върши 🙂

  5. Всеки филм има потенциал да не е хубав. Този не прави изключение.