Репутацията на България като франкофонска държава се потвърждава от селекцията с модерни премиери и ретро шедьоври, която Френският институт в България, в партньорство с Киномания, предлага на тазгодишния Фестивал на френския филм, който се открива тази вечер, 18 ноември, от 19:00 часа с премиера на филма „Брат и сестра“ на Арно Деплешен в кино „Люмиер“.

Селекцията включва седем авторски филма, представени в конкурсната програма на най-важните фестивали, посветени на Седмото изкуство, предлагащи собствен поглед върху света, специфичен фокус върху обществото и ключове за осъзнаване на комплексния характер на човешките взаимоотношения, както и 4 класически филми, в почит на двама велики артисти, които ни напуснаха неотдавна – Жан-Люк Годар и Жан-Луи Трентинян.

Откриващият филм „Брат и сестра“ предлага солидно съзвездие от европейски изпълнители – Марион Котияр, Голшифте Фарахани, Мелвил Пупо и др. Ето го и сюжета: „Брат и сестра. Алис е актриса, Луи бивш преподавател. Алис е намразила брат си преди повече от двадесет години. Когато Луи я среща случайно на улицата, тя не го поздравява и се отвръща от него. Братът и сестрата по принуда се виждат след смъртта на родителите им.“

Веднъж да дойде неделя!

Брат и сестра“ е история на една братоубийствена война, добила митични измерения, в които семейството играе роля на приемник на всички потиснати огорчения. Ненавистта, която Луи и Алис изпитват един към друг, е и споделено чувство, което ги „обвързва“, стимулира и води включително до самоунищожение.

Друго задължително заглавие е „Стъпка напред“ на Седрик Клапиш с Марион Барбо, Хофеш Шехтер, Дени Подалиде и др. В центъра на събитията е Елиз – прочута балерина. Получава травма и разбира, че повече няма да може да играе балет, животът й се променя. Това я принуждава да търси ново поприще. При пътуване в Бретан, Елиз се среща с различни хора и се запознава с изпълнителите на една трупа за съвременен танц. Този нов начин за упражняване на танцовото изкуство вдъхва у нея нов порив и  променя живота й.

Седрик Клапиш за сетен път прониква в дълбоките пластове на един съкровен свят и разкрива строгите правила, ограниченията и предизвикателствата на класическия балет. Наситен разказ на режисьор, заел се да разбули  деликатните връзки между човешките същества.

Особено любопитен нов филм е и драматичната комедия „Млади завинаги“ на Валерия Бруни-Тедески с Надя Терешкиевич, Софиан Беннасер и Луи Гаре.

Другите нови заглавия от селекцията са „Пътниците на нощта“, „Умами“, „Пленителното пътуване“ и „Една хубава утрин“, за които ще пишем тепърва. Всички филми в програмата ще имат прожекции в зала „Славейков“ в центъра на София.

Фестивалът на френския филм и Киномания връщат зрителите и при златните години на кино легендите Жан-Луи Трентинян и Жан-Люк Годар.

Една хубава утрин

Моята нощ при Мод“ на Ерик Ромер е един от великите шедьоври с Жан-Луи Трентинян и Франсоаз Фабиан. Красноречива творба с несекващ интелектуален диалог, номинирана за наградата „Оскар“ като най-успешен филм на чужд език.

Другият филм с Трентинян е „Веднъж да дойде неделя!“ на Франсоа Трюфо. Начинът, по който се подсказва, че действащите лица тук също „играят като на кино“, че са донякъде зрители, превърнали се в актьори, е остроумно нововъведение в жанра, далеч от традиционния стил и от повърхностната пародия – две опасности, които Трюфо избягва по брилянтен начин в  последния си филм.

Жан-Люк Годар ще бъде представен с абсолютната си класика „Особняците“ – серенада с трима участници, развиваща се в един боготворен Париж, която поражда безобидно поднесена, макар и горчива трагедия.

Легендарният режисьор ще си припомним и със „Страст“, в който играят велики изпълнители като Изабел Юпер, Хана Шигула, Мишел Пиколи. Централен персонаж е Йежи – полски режисьор, който снима в Швейцария филм, съдържащ серия от живи картини, на база прочути класически оригинали. Наема за статисти работници от близката фабрика и се развиват любовни отношения между него и две от работничките, Изабел и Хана. Назрял трудов конфликт  завършва с успех за работниците. Заснемането е прекратено поради спиране на финансирането и Йежи се завръща в Полша, където се разгаря борбата на „Солидарност“.

Similar Posts