За трета поредна година Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) предлага вдъхновение на кино ценители, които свързват седмото изкуство със съзерцанието, вглъбяването и любопитството, провокирани от големия, вълшебен кино екран.

Третото издание на IPFF се разгръща пред зрителите си с 37 къси кино портрета от близо 30 държави – произведения както на млади автори, така и на утвърдени алтернативни творци. Жанрово и тематично пъстри, те отварят рамките на въпроси за страданието и насладата в живота, водят ни пред и отвъд фасадите на мечтите ни, питат за смисъла на изкуството, на общностите, на съвместните усилия. Заедно с това, интригуващи съпътстващи събития, курирани с прецизност и проникновение от авторите си – членовете на международното IPFF жури, ще въвлекат публиката в синергичната същност на киното, канейки я като съмишленик и изследовател по дългия път към портрета като културен феномен.

Ето къде, по този път, ще спре фестивалното издание през 2022 година.

ФИЛМОВА ПРОГРАМА – ОФИЦИАЛНА СЕЛЕКЦИЯ IPFF 2022

СОФИЯ

Прожекция Фини тъкани

10 ноември (четвъртък), София – Дом на киното, 19:00-20:30

Шест интригуващи късометражни филма са обединени в откриващата прожекция на фестивала през 2022 година. При внимателно вглеждане зрителят ще бъде обгърнат от фината тъкан на свързващи различните творби, меки и нежни нишки, вплетени в темите за човешкото здраве – физическо, психическо, емоционално – и за животворния устрем към цветове, красота, щедрост. Идващи от всички посоки на света шестте продукции са разнообразни като жанрове и форми: документално кино, скрийнденс, анимация – подбрани за наслада на ценителите на необичайното късо кино. По традиция началото на първата прожекция и фестивала ще даде филмовата творба, откроена като Филм-Посвещение (филм с  фокус значима социална мисия). През 2022 изборът е Teacher of Patience от САЩ. Филмът на младата режисьорка Кармен Винсент ни запознава със семейството на Емили, живееща със Синдром на Даун, в един сърдечен, откровен, безкомпромисен, въздействащ колективен портрет. Първата фестивална вечер предлага  и българска филмова следа – филмът Bird на Калина Луканова ще изостри киносетивата на публиката и ще я окуражи за още срещи със селекцията на IPFF.

Прожекция Погледни отново

11 ноември (петък), София – Дом на киното, 19:00-20:30

С посланието Погледни отново, втората фестивална вечер представя късометражни филми, канещи да бъдат разгърнати повърхностните им слоеве, да се отворят рамките, а зрителските погледи да проникнат в скритото. С ясен и категоричен аудиовизуален инструментариум на екрана ще заблести филмът PASSAGE на Ан Орен – портрет на фоли артист. Прожекцията включва още: размисли за раздялата от Декстър Марш-Тейлър, пътуване до Перу с Андреа Линарес, комедия-драма с политическа нотка с името Гуадалупе, 51-секунден филм на легендарния режисьор-експериментатор Джон Смит. Финалът на фестивалната вечер идва с едно впечатляващо изследване на акта на съзерцаване и изобразяване на човешкото (голо!) тяло. Чия е гледната точка – на портретиращия или на портртетирания? След прожекцията предстои и истинска изненада, защото гост на фестивала от Чехия ще бъде артиста Регина Хофманова, която ще представи своя танцов филм ГОСТ в разговор-дискусия за полето скирйнденс и късометражното портретно кино.

Прожекция Поезия на бунта

12 ноември (събота), София – Дом на киното, 18:45-20:30

В ноемврийската съботна вечер шест филма ще заявят своите нежни декларации и турбулентни борби за отстояване на значими убеждения. Бунтовете са поетични, протестът е танц, пътят на усилията е и вдъхновяваща кинематографична приказка. В третата си прожекция IPFF представя SURRENDER на българския артист Коста Каракашян и завършва с документалния The Master Brewer на Анти Хаас от Финландия, давайки възможност на публиката за близка среща и разговор с творческите екипи на двата филма.

В рамките на третата фестивална вечер ще бъдат обявени и наградите на третото издание на IPFF, а прожекциите ще прелеят в неформални артистични дискусии, съчетани с хубава музика, приятелски запознанства и срещи, обмен на идеи и творчески позиции.

ПЛОВДИВ

Прожекция Лица, места

16 ноември (сряда), Пловдив – Клуб „Фарго“, 19:30-21:3

Носеща името на любим филм, прожекцията Лица, места среща публиката от Пловдив с персонажи от Люксембург, Швейцария, Великобритания, САЩ и Руанда. Те разкриват кое е разковничето, каращо човека да продължава да диша, потапят в танца и музиката, въвличат в арт-акции, създават цветни колажи – всичко това видяно през интригуващата призма на портрета.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Прожекция Посоки на възприятията

17 ноември (четвъртък), Велико Търново – Кино CineLand Iskra, 19:00-20:30

По множество загадъчни пътеки отвеждат необикновени кино творби на независими артисти. Прожекцията Посоки на възприятията събира в себе си пъстра палитра от емоции – ще започне с мрачен хумор, бликащ от хорър анимация, после рязко ще политне в игри на въображението, а два филма със социални послания ще провокират към мисъл за портерта на човека като ‘обществен екземпляр’. На финала от една кутия за писане ще изскочи своеобразен урок, разказан от мистериозен приказен филмов портрет от друго историческо време.

ВАРНА

Прожекция Тихи пориви

19 ноември (събота), Варна – Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, 19:00-21:00

Като любовно писмо към лятото; като грижа за най-любимия човек; като застинал пейзаж; като танц-протест; като топъл хляб със стафиди – въпреки всичко. Това е духът и вкусът на прожекцията, която IPFF предлага на морска Варна. Седем вълнуващи филмови портрета ще очакват с трепет реакцията на аудиторията – приемане или отпор, смях или сълзи, забрава или нова среща…

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

СОФИЯ

When Flowers Are Not Silent – документален филм, Беларус, режисьор Андрей Куцила

11 ноември (петък), София – Дом на киното, 17:00-19:00

Куратор и водещ на дискусия: Алес Лапо – член на международното жури на IPFF 2022 и носител на голямата награда MAYA на IPFF 2021

Филмът на беларуския режисьор, живеещ в Полша, разкрива събития в Беларус от 2020 година. Вълна от протести се разпростира през държавата след манипулирани президентски избори, а репресиите са ужасяващи.

Прожекцията ще бъде последвана от разговор, поставящ темата за портрета в документалното кино и войната като незарастваща рана за човешката цивилизация. Дискусията ще бъде фокусирана върху киното като силен инструмент за анализ на обществата и техните ценности – в контекста на актуалните световни събития и фундаменталните човешки ценности.

История на изкуството, документалното кино и аз

12 ноември (събота), София – SOHO Sofia, 15:00-16:00 – лекция-дискусия

Водещ: Анна Уелтнър 

През 2021 г. Анна Уелтнър, впечатли зрителите на IPFF със своя нестандартен филмов автопортрет Гуша (Goitre) (Официална селекция IPFF 2021). Година по-късно, вече като член на международното жури на IPFF 2022, Анна Уелтнър – режисьор, журналист, изкуствовед ще разкрие пред българската публика защо използва интердисциплинарен подход в творчеството си и ще акцентира върху темата за собственото ѝ филмово автопортретиране посредством документалното кино. Анна ще разгледа късометражния си филм Goitre в контекста на ролята, която историята на изкуството играе в нехудожественото кино. Доколко можем да разчитаме на едно произведение на изкуството като визуален запис, като „документ“? Могат ли произведенията на изкуството от миналото да насърчат емпатия към съвременни теми, както в любопитния филм на Анес Варда The Gleaners and I?

В окото на камерата: Ирмена Чичикова

12 ноември (събота), София – SOHO Sofia, 17:00-18:00 – дискусия

Водещ: Ирмена Чичикова

Актриса с уникално екранно присъствие, магнетичната Ирмена Чичикова ни кани в света на киното от гледна точка на неговата същинска продукция и предлагайки своите интерпретации по въпросите: Какво е да се оставиш на безпощадното, всевиждащо око на камерата, да бъдеш изцяло разкрит пред него? Какво е с най-дребния жест да изразяваш огромни емоции, да въздействаш на зрителя? Как се променя физически и поведенчески човек пред камерата, ако няма опит или се страхува от нея? Чрез визуални примери от своята богата филмография актрисата ще представи портрети на нейни филмови героини, любопитни специфики в изграждането на филмов образ, поставяйки специален акцент върху изследването какво е да си “от другата страна на екрана”, да бъдеш портретиран.

Портретът в романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“

13 ноември (неделя), София – SOHO Sofia, 16:00-17:00 – лекция

Автор и лектор: доц. д-р Лиза Боева 

Лекцията ще представи на публиките основни културни пластове в явлението портрет, неговата история и характеристики посредством интерпретация на знаковата творба на Оскар Уайлд.

Д-р Лиза Боева ще говори за изкуството като хедонистичен жест и приказния свят на декаданса, предлагайки на публиката възможност за паралели между изкуства, жанрове и форми. През призмата на своя опит като изкуствовед и преподавател и със своето харизматично личностно и творческо присъствие, Лиза Боева ще подхрани любопитството на публиката за повече алтернативни търсения както в утвърдени културни образци, така и в съвременното кино.

Пътища на портрета: Артинкубатор

10 – 15 ноември, София – Дом на киното – аудио-визуална изложба

Изложбата е част от творческия експеримент „Пътища на портрета“, иницииран от IPFF и протичащ в периода октомври 2021 – октомври 2022. Съчетаваща кино, фотография, литература, изобразително изкуство, видеоарт, инициативата провокира професионалисти и любители от различни  посоки на света, а изложбата ще представи най-интересното от процеса, срещайки публиките с портрети – плод на вдъхновението от различните медиуми и дебатирането на зародените взаимовръзки.

ВАРНА

По следите на портрета – творческа работилница

19 ноември (събота), Варна – Галерия SeArt, 11:00-13:00

Водещи: Ана-Мария Сотирова, Джули Хаджолян

По нестандартен начин творческата работилница „По следите на портрета“ кани младата варненска публика да научи повече за портрета като културен феномен. Младежи от морската столица ще имат възможност да рисуват и изработват колажи, вдъхновени от портрети – фотографски и литературни творби, да дискутират с фестивалния екип по темата за историята и същността на явлението портрет.

Куиз Филми, Портрети, Филмови портрети

20 ноември (неделя), Варна – The Bookstore, 18:00-20:00

IPFF въвлича хора с жив интерес към киното, портрета и тяхното преплитане в любопитна куиз-игра, която забавлява, но има и същинска образователна стойност. Интелектуална провокация, работа в екип, както и шанс за придобиване на нови знания – с всичко това образователният куиз “Филми, Портрети, Филмови портрети” ще предложи на участниците нови гледни точки към явлението портрет, като ще ангажира както логическото мислене, така и въображението и сетивността.

Малко по-рано, начало на последния фестивален ден, ще даде представянето на аудио-визуалната изложба „Пътища на портрета“, която след София акостира във Варна, точно в 16:00.

 

IPFF 2022 ОНЛАЙН ИЗДАНИЕ

20 – 30 ноември, Festhome TV

В рамките на 11 дни, онлайн изданието на IPFF ще бъде част от фестивалната платформа Festhome TV. Така зрители от целия свят ще имат достъп до филмите от Официална селекция на IPFF 2022. Фестивалът отново ще открои и покаже и още интригуващи филмови находки, обособени в две онлайн селекции – For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection, с което ще окуражи млади и независими творци в споделянето на своите гледни точки.

Пълна програма на фестивала:

СОФИЯ

10 ноември | 19:00 | Дом на киното – Откриване на фестивала с Филм Посвещение и прожекция на филми от Официалната селекция – „Фини тъкани“
10-15 ноември | Дом на киното – Пътища на портрета: Артинкубатор – аудио-визуална изложба
11 ноември | 17:00 | Дом на киното When Flowers Are Not Silent – документален филм, Беларус
11 ноември | 19:00 | Дом на киното – Прожекция „Погледни отново“
12 ноември | 15:00 | SOHO Sofia – История на изкуството, документалното кино и аз – лекция-дискусия
12 ноември | 17:00 | SOHO Sofia – В окото на камерата: Ирмена Чичикова – дискусия
12 ноември | 18:45 | Дом на кинотоПрожекция „Поезия на бунта“, обявяване на наградите на IPFF 2022, кинопразник с музика и срещи

13 ноември | 16:00 | SOHO Sofia – Портретът в романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“ – лекция

ПЛОВДИВ

16 ноември | 19:30 | клуб „Фарго“ – Прожекция „Лица, места“ + отворена дискусия за портретното кино с екипа на IPFF

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

17 ноември | 19:00 | Синеленд Искра – Прожекция „Посоки на възприятията“ + отворена дискусия за портретното кино с екипа на IPFF

ВАРНА

19 ноември |11:00 | Галерия SeArt По следите на портрета – творческа работилница
19 ноември |19:00 | Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Прожекция „Тихи пориви“ + отворена дискусия за портретното кино с екипа на IPFF
20-25 ноември | The Bookstore – Пътища на портрета: Артинкубатор – аудио-визуална изложба
20 ноември |18:00 | The Bookstore Филми, Портрети, Филмови портрети – куиз

ОНЛАЙН

20 – 30 ноември – Виртуални прожекции в платформата за фестивално кино Festhome TV
Информация за селектираните филми и всички детайли за фестивала можете да откриете в сайта и социалните канали на IPFF.

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com
Facebook страница: https://www.facebook.com/ipffestival
Instagram акаунт: https://www.instagram.com/ipffestival
YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UC9bHuAIj7tAbvCGqYI1Gquw/videos

Билети:

София – на място, в Дом на киното, както и на https://domnakinoto.com/: цени 8 лв. и 6 лв.
Входът за съпътстващите събития в програмата на фестивала е свободен.
Велико Търново – на място, в Синеленд Искра: цени 8 лв. и 6 лв.

Входът за прожекции в Пловдив и Варна е свободен.

313924676_639735121129212_5840527497864445096_n

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *