Психологическа драма, романтична комедия, разследващ трилър и топла човешка история за табута и сексуално пробуждане – за всеки по нещо има в селекцията на Киномания 2022.

В програмата ще видим „Нейната дума“ на носителката на „Еми“ Мария Шрадер, с участието на двукратно номинираната за „Оскар“ Кери Мълиган и Зоуи Казан. Въздействащ филм за женската солидарност, кураж и сила, както иa за огромното значение на медиите.

Мълиган и Казан са журналистките Мегън Туохи и Джоди Кантор, които разследват едни от най-обсъжданите случаи на сексуално насилие в последното десетилетие, а доста от следите им ги водят до влиятелния продуцент Харви Уайнстийн. История, довела до движението #MeToo и нарушила десетилетното мълчание около злоупотребата с власт във филмовата индустрия.

Не е за изпускане и „Момчето от рая“ на режисьора и сценарист Тарик Салех. Филмът, награден за сценарий на фестивала в Кан, разказва за Адам – син на беден рибар, който получава възможността да се обучава в престижен университет в Кайро. Но смъртта на главния имам слага началото на сложна битка за власт, която засяга не само религията, но и цялата държавна политика. Адам се оказва в центъра на събитията. „Момчето от рая“ е филм-метафора за политизирането на религията изобщо.

В селекцията тази година ще видим и няколко любопитни комедии, сред които две с участието на прекрасната Ема Томпсън – „Успех, Лио Гранд!“ и романтичният „Какво общо има тук любовта?“.

В „Успех, Лио Гранд!“ Томпсън е пенсионирана самотна учителка, която решава да наеме жиголо. Майсторска комедия с неподражаем и забавен диалог, която обезоръжава с искреност и топлота и разрушава табутата за женското желание. Пълноценното общуване на Нанси (Томпсън) и доста по-младия от нея Лио Гранд (Дарил Маккормак), в допълнение с превъзходната игра на актрисата, ще доставят удоволствие на всеки киноман. Режисьор на продукцията е Софи Хайд, сценарият е дело на комедийната авторка Кейти Бранд.

Какво общо има тук любовта?“ с режисьор Шехар Капур пък засяга непреходни теми като любов, приятелство и религиозни различия. Младата кинорежисьорка Зоу (Лили Джеймс) и лекарят Казим (Шазад Латиф) са приятели от детинство, но докато тя е възпитана от своята свободолюбива майка – англичанката Кат (Ема Томпсън), той няма нищо против да следва семейните традиции и се съгласява на уреден брак. Зоу е учудена от решението му, но решава да направи документален филм за него. Ярка романтична комедия, която не се придържа към клишетата на жанра.

Всички филми са премиерни за България.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *