Фестивалът на Френския филм продължава с качествен коктейл от пресни заглавия и прилежно отлежали шедьоври. Селекцията, в партньорство с Киномания, предлага елегантни европейски филми, свързващи миналото с настоящето и гледащи към бъдещето. От Годар до Котияр.

На 27 ноември от 19 часа е прожекцията на Брат и сестра на Арно Деплешен с Марион Котияр, Голшифте Фарахани и Мелвил Пупо. Ето го и сюжета: Брат и сестра. Алис е актриса, Луи бивш преподавател. Алис е намразила брат си преди повече от двадесет години. Когато Луи я среща случайно на улицата, тя не го поздравява и се отвръща от него. Братът и сестрата по принуда се виждат след смъртта на родителите им.

Страст
Страст

Брат и сестра е история на една братоубийствена война, добила митични измерения, в които семейството играе роля на приемник на всички потиснати огорчения. Ненавистта, която Луи и Алис изпитват един към друг, е и споделено чувство, което ги „обвързва“, стимулира и води включително до самоунищожение.

На 29 ноември от 19:00 часа Френският институт приютява Една хубава утрин на Миа Хансен-Льов. Актьорският състав е предвождан от Леа Седу, Паскал Грегори и Мелвил Пупо, а историята ни запознава със Сандра – млада жена, отглеждаща сама своята дъщеря, която често посещава болния си баща Георг. Участвайки заедно с цялото семейство в трудната битка за неговото излекуване, Сандра се среща с Клеман, приятел когото не е виждала от години.

Брат и сестра
Брат и сестра

Една хубава утрин подсилва чувството на меланхолия и надежда и ни подтиква да обичаме живота по-силно от страха да го загубим. Като се връща към най-задушевната сфера на своето творчество, Миа Хансен-Льов ни завещава елегантен, едновременно болезнен и утешаващ филм със смайваща красота

А на 28 ноември, отново от 19:00 часа е време за потапяне във времената на Френската нова вълна с шедьовъра Особняците на Жан-Люк Годар. Сюжетът вече е изписан със златни букви в историята на европейското кино: Франц се запознават с Одил, своенравно и наивно момиче, с които се среща на лекция по английски език в частна парижка школа. Одил разкрива пред Франк, че леля й Виктория, отдава под наем стая от крайградската си вила на тайнствен господин Шолц, който укривал там голяма сума пари. Франц съзира в това огромен шанс и споделя новината с Артюр, негов неразделен приятел. Двамата и друг път са имали случай да вършат дребни закононарушения, ето защо решават да откраднат парите и да избягат в южна Америка. От тази серенада с трима участници, развиваща се в един боготворен Париж, се поражда безобидно поднесена, макар и горчива трагедия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *