Робърт Дауни Джуниър е една от най-големите филмови звезди на планетата, хората познават добре героите и до някъде историята му, но колко често се замисляме какво стои зад това вечно окончание „Джуниър“? В нов документален филм, озаглавен просто „Sr.“, сниман в продължение на три години, той изследва живота, работата и отношенията на баща си – Робърт Дауни Синиър.

Старши е легенда на независимото авангардно кино на 60-те и 70-те години, когато е правил самоделни, експериментални и бунтарски филми като „Putney Swope”, „Greaser’s Palace”, „Up the Academy” и др., и всъщност е първият режисьор, който каства Дауни Джуниър през 1970 в „Puppy“. В последните три години от живота на бащата, синът решава, че трябва да сподели със света собствените си отношения с баща си, с работата и живота му и с това как постоянната артистична и бохемска атмосфера, царяла в тяхната къща, се е отразила на младия актьор.

Под вещата режисура на Крис Смит, опитен документалист с кредити като „Fyre“ и „Jim & Andy: The Great Beyond”, двамата Дауни са разгледали всички аспекти на живота на бащата, като още от трейлъра се вижда, че ветеранът до последно не е загубил и собствените си режисьорски инстикти и е нагласял кадрите на филма, разказващ за самия него. Вижте трейлъра сега:

Моментално си личи, че „Sr.“ има много прочувствени моменти, несъмнено свързани с кончината на Дауни Синиър през лятото на 2021, но и преди това в моментите, в които болестта на Паркинсон го поставя на легло и го измъчва. Много повече от това обаче ни прави впечатление споделеното чувство за хумор между баща и син и сладко-горчивите моменти на истинска любов и тъга, преплетени заедно, които очакваме от едно артистично семейство, решило да говори открито за отношенията си.

Виждаме, че в „Sr.“ са използвани архивни семейни кадри, каквито двама кино-артисти без съмнение имат в изобилие и се вълнуваме да видим загатнатото обсъждане на сериозните личностни проблеми, които Джуниър преживява преди триумфалното си завръщане. Повече от всичко обаче, просто се вълнуваме да видим една история, която изглежда чаровна, интересна и истинска, направена от един син за баща му, в цялата сложност на тези отношения.

 „Sr.” е режисиран от Крис Смит.

След много успешни премиери на фестивали като Telluride и New York Film Festival, филмът ще бъде достъпен в Netflix от 2 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *