Може би защото историите за „отвоюване“ на Дивия запад, избиване на индианци и доказване на сила чрез ненужни конфликти, в които се включват алчни и най-често озверели американци от най-различни хронологични периоди на щатската история, не са ни (ама вече никак) интересни, та и затова сигурно сме пропуснали да следим как се развива „превъплъщението“ на Кевин Костнър в Джон Дътън и разширяването на една истинска телевизионна вселена – „Yellowstone“.

И освен, че той междувременно набира все по-сериозна популярност, като предстои да се появи неговият пети сезон, авторът Тейлър Шеридан успя да направи своеобразен спин-оф/origin story – сериалът „1883“, в който Тим МакГроу и Фейт Хил влизат в образите на Джеймс и Маргарет Дътън. И сега – тъ-дъ-дъ-дъм! – идва ред на следващ спин-оф, в който централни образи ще бъдат братът на Джеймс – Джейкъб и неговата съпруга Кара, като за тези роли са казали „да“ две филмови легенди – Харисън Форд и Хелън Мирън. Заглавието на новата поредица е красноречиво – „1923: A Yellowstone Origin“, а вече освен официалния първи поглед към главните герои, споделен преди няколко дни от Vanity Fair, в мрежата беше пуснат и тийзър-трейлър, в който виждаме героите на Форд и Мирън в действие.

Paramount Network и Paramount+ очевидно залагат на сигурно – след като се търсят каубойски истории, най-добре е да бъдат произведени и така продуцентите и стрийминг-каналът ще си гарантират интереса и ангажираността на вниманието на хиляди/милиони абонати, които очакват своята седмична доза вълнение в „Дивия запад“. Действието в „1923“ започва около 40 години след събитията, разказани в „1883“. Във фокуса е друг клон на фамилията Дътън, като Джейкъб и Кара са не по-малко безпощадни и сериозни в прилагането на крути мерки от който и да е друг (вече познат) представител на това семейство. Пък и да не забравяме, че героите са принудени да се съобразяват и с Голямата депресия, която постепенно завладява цялото американско общество. Ето какво споделя Харисън Форд за историята и героите:

Няма място за компромиси – тази история е предадена по много честен и прям начин. Няма нужда от извинение за нещо, което е необходимо да бъде направено. Моралният контекст на делата остава на заден план… Фамилия Дътън живее според кода на поведение, който самите те са постановили, а той изисква сложни морални и етични оценки. Не само физическият живот е суров и труден – икономическото и социално напрежение в началото на ХХ век създава тотално непредвидима среда, без прецедент в американската история.

Двамата легендарни актьори са наясно какво се изисква от тях, за да „проработи“ новият сюжет, който авторите предлагат с „1923“ – необходимо е най-вече връзката между тях да бъде изключително силна, да представлява истинско партньорство, с тотална любов и безусловна подкрепа по между им. Хелън Мирън добавя детайли от работата по създаването на техните персонажи:

Джейкъб и Кара отдавна са семейство. Не са имали деца – следователно не им е познато усещането, че децата са основната причина да бъдат заедно. Защото най-често се случва точно това, нали всички сме съгласни?! В забележителната връзка по между им двамата са честни, непрестанно се подкрепят взаимно, без да са заслепени от страстта на младостта. Връзката им става по-силна именно защото тя съществува извън всякакви илюзии и заблуди.

Харисън Форд добавя в контекста на връзката между неговия герой и съпругата му, че двамата се неразривно свързани един с друг, като влагат своя усилен труд и всичко придобито в бъдещето на семейството и водят труден живот, пълен с физически и морални предизвикателства. Това поколение на семейство Дътън не е толкова заможно, колкото героят на Костнър в „Yellowstone“. Ето какво казва още по темата Форд:

Те могат да загубят всичко наведнъж. Те трябва да се съобразяват с времето и климата, с икономиката, с развитието на железопътната мрежа, с промяната в начина, по който се отглеждат говеда. Това е сложно време, всико непрестанно се трансформира. Те са богати на земя, но нямат финанси, защото всичко спечелено се влага обратно в бизнеса, в ранчото. Според мен те не са богаташи – просто имат влияние и сила, които се основават на дългото им присъствие в този регион и на сериозната, непрестанна работа.

Освен Харисън Форд и Хелън Мирън, другите жители на ранчото на фамилия Дътън, които трябва да се справят с предизвикателствата на времето, са Джон Дътън Старши, който е бил малко момче в „1883“, а в този разказ е вече мениджър на средна възраст – в ролята влиза Джеймс Бадж Дейл; Марли Шелтън е в ролята на съпругата на Джон – Ема, а Дарън Ман играе техния син Джак, който всъщност е пра-прадядо на героя на Кевин Костнър в „Yellowstone“. Останалите второстепенни роли са разпределени между Мишел Рандолф, Брайън Герати, Амина Ниевес, Джеръм Флин и др. И ако героинята на Хелън Мирън инстинктивно усеща, че е задължително всичко наоколо да се промени, заедно с неизбежната трансформация, която се носи от новото време, то Харисън Форд добавя едно собствено наблюдение върху сюжета на новия сериал (може би именно това е част от причините той да каже „да“ на тази роля?!):

Това е история за развитието на страната – същността и особеностите на тази държава до голяма степен са продукт на обстоятелствата, валидни за този особен период в историята ни.

Сигурни сме, че за всички, които са запознати с „Yellowstone“ и „1883“, предизвикателството да отгърнат още една страница от историята на фамилия Дътън – и с нея на Америка, ще им се стори интересно и занимателно преживяване. За онези от нас, които все още не са се потопили в този свят на безскрупулни мъже и жени, които са готови на всичко в името на победата и просперитета, специалната примамка в „1923: A Yellowstone Origin“ ще бъде присъствието на Харисън Форд и Хелън Мирън. Безкрайно много ги уважаваме и обичаме превъплъщенията им, пък и сме сигурни, че в каквато и роля да решат да влязат – пак ще са безукорни и велики!

Ще ни бъде любопитно да хвърлим едно око на сериала – премиерата му е по Paramount+ в САЩ и Канада на 18 декември 2022.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *