Макар да споменаваме доста често напоследък вселената на „Star Wars“, не може да пропуснем факта, че буквално преди часове любимото ни анимационно студио Ghibli обяви в Twitter, че работи по неназован проект заедно с Lucasfilm. И всички започнаха да гадаят кой би могъл да бъде той, като най-често се чува предположението, че става дума за нещо, свързано със „Star Wars: Visions“.

Обожаваме всичко, което сме успели да видим през годините, дело на майсторите Хаяо Миязаки, Исао Такахата и великолепния им творчески екип – съвсем не е случайна наградата „Оскар“ за най-добра пълнометражна анимация за „Spirited Away“ (2003), както и номинациите на Американската киноакадемия за „Howl’s Moving Castle“, „The Wind Rises“, „Приказката за принцеса Кагуя“, „When Marnie Was There“ и „Червената костенурка“. В момента на появата на голяма част от рисуваните им творби в Netflix, ние поставихме специален акцент върху това чудесно стратегическо решение, защото то дава възможност нови млади поколения да се запознаят с вълшебните истории на Ghibli.

В основата на спекулациите около връзката на Ghibli с антологията „Star Wars: Visions“ вероятно е фактът, че Lucasfilm вече си партнира с няколко авторитетни японски студия, които създават анимационни творби, за да оживеят историите, написани „извън канона“, но свързани със силата, джедаите, империята и прочутата далечна галактика. Всеки епизод е издържан в уникален стил, вдъхновен от класически японски анимета и включващ елементи от японската култура. Оказва се, че зрителите на Disney+ са харесали подхода, историите и свежестта на тона, с който са поднесени късометражните сюжети – и след премиерата на „Star Wars: Visions“ в стрийминг канала миналата есен вече има поръчан втори сезон.

За момента се коментира опцията той да бъде съставен от епизоди, реализирани от студия от цял свят – Съединените Щати, Великобритания, Южна Африка, Чили, Испания, Франция и Индия. Ако се вземе предвид успеха на първия сезон и отзвука от феновете на японската анимация, логично е да се предположи, че поне едно от късометражните филмчета ще бъде дело на студио от страната на Изгряващото слънце, а евентуално партньорство именно със студио Ghibli би било изключително ценно именно за зареждане с нов ентусиазъм на (останалите) „Star Wars“-фенове. Конкретна дата за премиерата на този втори сезон на „Star Wars: Visions“ все още не е обявена, макар че изпълнителният продуцент Джеймс Ву се е „прецелил“ за пролетта на 2023 година…

Обективно погледнато, партньорството между Ghibli и Lucasfilm би могло да бъде свързано и с опита за намиране на нов път и/или разширяване на времевия и събитиен поток, свързан със сагата за Индиана Джоунс или пък със събуждането на носталгията по „Willow“ – в самия край на ноември предстои премиерата на едноименния сериал-продължение на класическата приказка на Джордж Лукас. Във всички случаи е много рано да се правят каквито и да било заключения въз основата на 15 секунди, композирани от заставките на двете студия.

Ще очакваме ъпдейт по темата – бъдещ проект на Ghibli винаги е много добра новина!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *