Светът, в който печатните медии все още имат предимство и притежават безспорен авторитет все повече се отдалечава, но не и когато става въпрос за old-school treasure. Явно легендарното британско списание Empire са заслужили изключително доверие и признателност, за да им се предостави ексклузивно възможността да предложат на своите читатели първи официален поглед към (все още!) неозаглавената пета част от приключенията на прочутия Индиана Джоунс. И сега си представете – отивате в средата на следващата седмица пред един павилион за вестници и списания в космополитния град Лондон и виждате – о, чудо! – изпод нахлупената позната шапка на Инди ви пронизва с поглед леко смръщеният Харисън Форд, уж небрежно облегнал се в очакване на началото на новите си приключения.

Кафявото кожено яке е същото, чантата е преметната през едното рамо, на колана виси онзи прословут камшик, който може да се ползва за спасение буквално във всякакви ситуации – всичко изглежда така, както бихме очаквали да бъде, и все пак ни човърка лек скептицизъм заради спомена от част 4 и заради 8-те десетилетия в биографията на обичания актьор…

Заедно с първия официален поглед към новата част от авантюристичния живот на доктор Джоунс, най-сетне получаваме и късчета информация за сюжета на „Индиана Джоунс 5“ – отново са замесени нацисти, а действието се развива през 1969 година. Студената война и надпреварата между САЩ и СССР кой пръв ще кацне на Луната е в разгара си, обаче се оказва, че именно програмата, разработвана с цел достигане на превъзходство над руснаците, е дело на… бивши нацисти.

Това е част от информацията, споделена с Empire от прочутия британски писател и съсценарист на новия филм Джез Бътъруърт. И колкото и да се е променила представата за „геройство“, време е да се намеси специалистът по преследване и унищожаване на заклети врагове. Но този път той ще трябва да се изправи срещу зловещия Волер (ролята е поверена на Мадс Микелсен) – персонаж, вдъхновен отчасти от Вернер фон Браун, реално съществувал нацист, който става инженер в НАСА. Обърнете внимание колко му отиват кръглите очилца и коженият шлифер на мистър Микелсен!

Ето какво споделя датският актьор за своя герой Волер:

Той е човек, който иска да поправи някои от грешките на миналото. Съществува нещо, което може да направи света още по-добро място за живеене. И Волер би желал да го притежава. Но Индиана Джоунс също би искал да стигне до него преди Волер и да му попречи. И ето – вече имаме сюжет за историята.

Новото Инди-приключение смесва умело факти, фантазии и фашисти. Отразени са част от реалните събития от лятото на 1969 година – например като специалния парад, приветстващ астронавтите от „Аполо 11“ на 13 август, насред който откриваме в една от официалните снимки героя на Бойд Холбрук – Клабер (за него самият актьор казва, че е „вярното и много лудо „куче“ на Мадс“). Това празнично събитие е и вдъхновението за Сам Хадли да нарисува специалната корица на Empire, която ще получат само абонатите на списанието.

Според Харисън Форд новият филм е „изпълнен с приключения, смях и истински емоции; снимачният процес беше труден и продължителен, но съм щастлив с филма, който се получи“. Ето какво споделя режисьорът Джеймс Манголд за предизвикателството да правиш филм след четири епохални образци на приключенското кино, създадени от Спилбърг, като резултатът трябва да бъде последната филмова история за Индиана Джоунс:

За мен беше изключително важно да стигна до решение как да направя този филм, който е посветен на залеза на един герой. Темите, върху които акцентирах, свързани с възрастта на Инди, не бяха развивани в първоначалния сюжет. Имаше няколко „стари“ шеги, но в същността си материалът не засягаше това. Аз смятам, че трябва винаги да се насочваме към най-съществените пречки и недостатъци – ако се преструваме, че не съществуват, в края на краищата именно те ще се окажат във фокуса на всички критики и недоволства.

Изданието на Empire с ексклузивна информация за „Индиана Джоунс 5“ включва освен визии и снимки от филма, също и интервюта с Харисън Форд, режисьора Джеймс Манголд, актьорите Мадс Микелсен, Фийби Уолър-Бридж, Бойд Холбрук, Шонет Рене Уилсън, съсценаристите Джез и Джон-Хенри Бътъруърт, продуцентите Катлийн Кенеди (не може без нея!), Франк Маршъл, Саймън Еманюел.

Очакваме „Индиана Джоунс 5“ на голям екран на 30 юни 2023 година. И може би е вече време за трейлър?…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *