Всички познаваме формулата на спортните филми, но сякаш никога не се отегчаваме от нея – евентуалният триумф на подценявания слабак, отритнат и подиграван, някак си винаги успява да развълнува публиката, а самият спорт дори няма значение толкова. Сега Тайка Уайтити се е заел да разкаже една вдъхновена от действителни събития история, която си личи, че винаги е била готова за спортен филм – историята на най-лошия национален отбор по футбол в света.

Next Goal Wins” е вдъхновен от едноименния документален филм от 2014, който Уайтити гледа и оттогава иска да снима като наративно произведение. Самият разказ е за футболния отбор на Американска Самоа, които падат от Австралия с безумния резултат 31-0, след което се свързват с FIFA и апелират организацията да им изпрати треньор, който може да подобри играта им. На повикването се отзовава (но не е като да има голям избор) холандецът Томас Рьонген, който отива на острова, захваща се с отбора и ги превръща в истинска заплаха за противниците.

Споменавали сме за интереса си към този проект няколко пъти и освен че на този етап ще гледаме всяко едно произведение на Тайка Уайтити, всъщност тук основната причина за вълнението ни е любимецът ни Майкъл Фасбендър. Не сме го гледали от години на голям екран, липсваше ни докато се състезава с коли и сега наистина се радваме да го видим, макар и само в първи кадри от филма, разпространени от EW.

Тайка Уайтити разказва, че самият той не е много запознат с футбола, тъй като в Нова Зеландия националния спорт е ръгби. Въпреки това той е искал да се заеме с проекта, за да направи класическа спортна история за аутсайдер, но и за да има възможността да постави полинезийски лица на преден план в голям филм.

Точно сега, когато „светът е футбол“, намираме за идеално време за първи истински поглед към филма и нямаме търпение да видим завръщането на Майкъл Фасбендър и поредния проект на един от най-популярните режисьори в момента, който работи много, но продължава да поддържа разпознаваемия си стил.

Next Goal Wins” е режисиран от Тайка Уайтити по сценарий, написан от него и Иан Морис (“What We Do in the Shadows”). В главните роли са Майкъл Фасбендър, Елизабет Мос, Уил Арнет, Оскар Кайтли и Камаина.

Премиерата е насрочена за 21 април 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *