Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на Сезон на класическия филм – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (A Season of Classic Films, Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство.

В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на филма Балканската война (1913).Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. „В нашето кино има малко произведения легенди. Балканската война е един от тях“, пише в книгата си „Загадките на филма „Балканската война“ най-задълбоченият му изследовател, киноисторикът Петър Кърджилов.

Филмът е дигитално реставрирана в дигитализационния център на Югословенска кинотека. Нейният показ на голям екран ще бъде осъществен на 13 декември 2022 във Филмотечно кино „Одеон“. Оригиналното копие е от нямата епоха в киното, но за по-атрактивно представяне пред съвременната публика направихме звукова постпродукция, включваща аудио коментар на Петър Кърджилов, звуков дизайн и оригинална музика, написана от Ангел Радев. Постпродукцията беше осъществена в студио „Арс Диджитал“. Заповядайте да видите филма отново, както никога досега! Входът е свободен!

Събитието ще бъде записано и качено онлайн в YouTube канала на Българска национална филмотека със свободен достъп до 31 декември 2022.

За Петър Кърджилов:

Д. и. н.Петър Кърджилов е асоцииран член към сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата към БАН. Автор на над 3000 статии, 135 научни публикации и 23 книги, 11 от които са посветени на историята на българското кино. Сред тях са „Хроника на ранното кино в София (1896-1915), „Загадките и времената на „Българан е галант“, както и две книги, посветени на филма „Балканската война“ на Александър Жеков – „Загадките на филма „Балканската война“ и „Филмът „Балканската война“ в историята на българското кино“. Последната му книга e двутомникът „Кинематографската дейност на Чарлз Райдър Нобъл и Джон Маккензи на Балканите“, публикувана в превод на английски от Cambridge Scholars Publishing. Неговият коментар към дигитално реставрираната картина на ,,Балканската война‘‘ хвърля допълнителна светлина върху историческите факти, дава безценна допълнителна информация, както за военното събитие, така и за самия филм и неговия автор, поставя хроникалните кадри в исторически и кинематографичен контекст и превръща новата версия в уникално преживяване.

За проекта „Сезон на класическия филм“:

Целта на проекта „Сезон на класическия филм“ е да даде директен достъп до плодовете от работата на европейските национални и регионални филмови архиви по опазване и реставриране на аудиовизуалната памет и да подчертае нейната значимост в култивиране на навици за гледане и възприемане на архивни филми, върху които се гради последващото развитие на екранното изкуство. Със серия от свободно достъпни онлайн и присъствени прожекции, програмирани във времето между юни и декември 2022, съвременната публика има възможност да види изтъкнати заглавия от историята на европейското кино, наред с не толкова добре познати богатства на лента, представени в дигитално реставрирани копия.

Допълнителна информация за проекта, както и за чуждестранните участници в тазгодишния Сезон на класическия филм може да откриете на https://ace-film.eu/projects/season-of-classics/

Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *