На 25 ноември в зала 1 на НДК, в рамките на Киномания 2022, ще можем да гледаме вдъхновеният от живота на световноизвестния режисьор Стивън Спилбърг – „Семейство Фейбълман“ („The Fabelmans“).

Продукцията, за която сякаш режисьорът се готви цял живот, спечели Наградата на публиката на фестивала в Торонто. В главните роли са Мишел Уилямс (Мици Фейбълман), Пол Дейно (Бърт Фейбълман), Сет Роугън (Бени), Гейбриъл Лабел (Сами Фейбълман), Джийни Бърлин (Хадаса), Джъд Хърш (чичо Борис), както и легендарния режисьор Дейвид Линч, който се въплъщава в образа на Джон Форд. Съсценарист е Тони Къшнър, с когото Спилбърг си партнира успешно в „Мюнхен“, „Линкълн“ и „Уестсайдска история

Сами Фейбълман е момче, което израства в Аризона в периода след Втората световна война. Раздвоен между артистичната си, запазила детето в себе си майка Мици и прагматичния си, често неглижиращ семейството баща Бърт, той успява да изгради собствената си идентичност, докато се мести с родителите си из различни американски градове, към които трябва да се адаптира. Проблемите в семейството оставят трайна следа в младия Стивън и го превръща в един от великите кинорежисьори на нашето време.

Филмът е обяснение в любов към седмото изкуство, една медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия.

КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *