Сред големите заглавия в тазгодишната Киномания несъмнено се нарежда „Баншите от Инишерин“ („The Banshees of Inisherin“) на майстора на черната комедия Мартин Макдона. Почитателите на качественото кино със сигурност си спомнят „Три билборда извън града“, както и „Седемте психопата“, дело на брилянтния режисьор.

Главните роли във филма, който ще видим единствено на 26 ноември в зала 1 на НДК, са поверени на Колин Фарел и Брендън Глийсън, с които Макдона работи в друг свой емблематичен проект – „В Брюж“.

Баншите от Инишерин“ грабна две награди от фестивала във Венеция – за най-добър сценарий за Макдона и за най-добра мъжка роля – за Фарел.

Историята се върти около двама стари приятели, които се оказват в безизходно положение, когато единият внезапно прекратява отношенията им. Става дума за отколешни другари, които се озовават в двата враждуващи лагера на едногодишната гражданска война, която последва войната за независимост и обявяването на Свободната ирландска държава през 1922 година.

Филмът е сниман на изключително красиви локации в Ирландия, а за още по-голяма автентичност актьорите говорят местния диалект от преди 100 години. Заглавието взаимства от ирландската митология, където „банши“ означава жена-призрак, издаваща пронизителни писъци при предстояща смърт.

Билетите за „Баншите от Инишерин“ са в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg

Киномания се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *