Малко „искрена и лична“ (и мъничко срамна за някои хора) информация от зад кулисите на сайта. Понякога пишем новина или ревю, които тотално забравяме и така и не биват публикувани – разбирайте, покрай безбройните си ангажименти, „шефът“ напълно проспива факта, че са му изпратили въпросния текст, а авторът или предполага, че има някаква уважителна причина произведението му да не излезе, или и той самият забравя и нещата отичат.

Такъв е случаят с новината за трейлъра на „Жената воин“ („The Woman King”), която сме писали на 20 юли. Както казахме, срамно е. Филмът вече излезе в Щатите, но у нас тръгна вчера (именно това беше причината да се сетим, че така и не пуснахме новината) и решихме, че си заслужава все пак да приведем текста до вниманието ви, ако случайно не сте чули за продукцията или не знаете, че ще може да се гледа на кино и у нас. Освен това „Жената воин“ направи сравнително прилични приходи в боксофиса и предизвика доста полемики заради представянето на някои основни елементи от вдъхновената от действителни събития история и ще ни е интересно как ще се приеме у нас – и от зрителите, и като коментари за „проблематичните моменти“ с робите. Следва оригиналната ни новина.

Една от най-разпознаваемите части от „Черната пантера“ на Марвел, както филмите, така и комиксите, са Дора Милаже – елитната група от жени воини, които служат като личните бодигардове на краля на Уаканда. Много интересен детайл е, че идеята за Дора Милаже е дошла първоначално от напълно истинска история – така наречените „Дахоме амазонки“.

Сега една от големите ни любимки Виола Дейвис се е нарамила със задачата да ни разкаже именно тази истинска история. В новия филм „Жената воин”, Дейвис играе генерал на изключително добре трениран взвод от жени воини, които са защитавали кралство Дахоме, съществувало до 1904 г. в западна Африка, днешен Бенин. Когато колонизаторите пристигат на континента и заплашват да унищожат всичко, което местната култура почита, кралството Дахоме решава да им се противопостави, като борбата е предвождана именно от Агожи – женския взвод.

Вижте трейлъра сега:

Трейлърът показва амбициозния мащаб на продукцията. Имайки предвид екипа зад камера, не сме учудени, че бойните сцени изглеждат добре, но сме впечатлени от другите визуални детайли – дизайна на декора и костюмите особено. Историята звучи интригуващо – от рекламата се вижда, че въпреки че фокусът ще бъде основно върху героинята на Дейвис като генерал, ще бъде отделено внимание и на взаимоотношенията й с краля, а ни се струва, че ще има и любовна драма между една от местните жени и някой от европейците.

Стискаме палци най-вече за това „Жената воин” да успее да бъде на нивото на Виола Дейвис – тя слаби роли няма, но невинаги филмите ѝ заслужават отличното представяне, което тя неизменно дава всеки път.

woman_king_ver2_xlg woman_king_xlg woman_king_ver3_xlg

Жената воин“ („The Woman King”) е режисиран от Джина Принс-Байтууд („The Old Guard”), по сценарий на Дейна Стивънс („Fatherhood“). В главните роли ще видим Виола Дейвис, Джон Бойега, Лашана Линч, Тусо Мбедо, Шийла Атим, Ейдриън Уорън, Джейми Лоусън и Хиро Файнс-Тифин.

Родната премиера на филма беше вчера, 7 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Добре, че сте изяснили каква полемика е предизвикал филма… че дори черните му обявиха бойкот.
    До там, че от „по действителни събития“, направиха една постредакция, че филмът представлява „интерпретация“ на онези събития.
    Защо да напишете, че Виола Дейвис „накара“ всички да гледат филма, като обяви, че който не го гледа, е расист. Или, че ако не оглави боксофиса, значи мразите черните хора.
    Защо да напишете, че това филмче има 99% в Rotten Tomatoes и застинало в тези проценти и очевидно, според тези които са плеснали тази оценка, този филм е по значим от творчеството на Кубрик, Копола, Спилбърг, Фелини, Форман, Скорсезе, Куросава и прочие взети заедно…
    Направил прилични доходи? Ама верно ли? Според продуцентите или според ваши лични виждания?

    1. Направо ги утрепа с тоя коментар.

  2. Вместо да пишете ревю пускате първи трейлър. Мисля че знам кой е виновен за това закъснение 🙂