Филмовите фестивали, особено тези, които имат секции посветени на жанрови филми, обикновено ни поднасят страхотни изненади всяка година. От там излизат проекти, които може никога да не стават големи хитове, но са иновативни, смели и разнообразни – най-любопитните представители на жанровото кино.

Имаме големи надежди, че такъв ще бъде случая и „Soft & Quiet”, който получи преобладаващо екзалтирани ревюта, които го наричат „най-страшния филм на годината“ и всякакви подобни определения. От първия трейлър става ясно, че ако не друго, филмът ще е повече от достоен представител на хорър-трилър жанра, който отлично знае как да изгражда напрежение.

Soft & Quiet” е дебютът на Бет де Араухо и е „в реално време“, т.е. дължината на филма съответства на продължителността на събитията. Сюжетът се завързва около учителка в началното училище, която събира група жени с общи интереси през тих следобед, за да обсъдят общ проект. Това, естествено, звучи като стереотипния клуб за четене на жени в средна възраст, които не четат толкова, колкото пият вино. От рекламата обаче си личи, че това няма да е клуб за книги, а за нещо много по-неприятно, което и самите участнички знаят, че трябва да прикриват, за да убедят „мейнстрийма“ в правотата на идеите си.

Вижте трейлъра на „Soft & Quiet” сега:

Обяснението на сюжета нататък продължава, че случайната среща на групата с жена от миналото на учителката става повод за поредица от злополучия. Веднага се вижда, че събитията са нарочно прикрити в трейлъра и дори контекстът (който все пак не е труден за отгатване) не е разкрит. Надяваме се да няма много последващи реклами, които да развалят предстоящото. Тези първи кадри ни се струват истински вълнуващи и извадките от първоначалните ревюта ни карат да очакваме страхотно построен психотрилър, който ще стискаме палци да залага много повече на изграждането на напрежението и неговото поддържане, отколкото на ужасяващият писък, който се чува в края на рекламата. Във всеки случай обаче ни се струва, че това ще е представител на жанровото кино, който ще искаме да видим, а това, че Blumhouse са закупили правата за разпространение веднага след появата на филма на фестивала SXSW, ни носи още повече увереност.

Soft & Quiet” е написан и режисиран от Бет де Араухо. В главните роли са Стефани Естес, Оливия Лукарди, Елеанор Пиента, Дейна Миликан и Мелиса Пауло.

Филмът ще дебютира в кината на 4 ноември.

soft_20221030

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *