Истинският Енцо Ферари
Истинският Енцо Ферари

Малко неща могат да ни развълнуват повече от изречението „Майкъл Ман в момента снима новия си филм в Италия с Адам Драйвър като Енцо Ферари“. Дори никога да не видим трейлър или каквито и да било кадри от „Ферари“ („Ferrari“), всяко едно нещо, което знаем за филма досега, звучи страшно обещаващо. Въпреки това, наскоро получихме първите кадри от продукцията, показващи как ще изглежда Драйвър като персонажа си, и всичко, което виждаме, ни кара да се вълнуваме още повече.

Естествено, снимките не значат много сами по себе си. Единственото, което можем да видим със сигурност, е подходът на Ман към преобразяването на Драйвър. Актьорът всъщност не прилича на Енцо Ферари и творците не са се опитвали да компенсират за това чрез ненужен грим или костюми – прическата и очилата са единствените елементи от външния вид на Ферари, които са достоверно пресъздадени. Но за Ман това вероятно не е от значение, тъй като Драйвър е повече от способен да прескочи бариерата на външния вид и да се докосне до същността на личността на Ферари. А не е ли това, което винаги вълнува Майкъл Ман най-много?

В допълнение, в снимките можем да усетим и нещо, което ни напомня на духа на филмите на Ман, които толкова обичаме. Енцо Ферари е перфектен протагонист за режисьора, който обича да разказва истории за вътрешните терзания на студени, амбициозни, обсебени мъже, които водят човешки интриги, за да достигнат някакво недостижимо, свръхчовешко състояние на душевен мир. Самият Ман също е свръхамбициозен, обсебен перфекционист, което много лесно би могло да бъде рефлектирано в историята на легендарния автомобилен състезател и предприемач. В снимките на лицето на Драйвър виждаме точно тази студенина, точно тази сериозност, която дава на мъжете във филмите на Ман тяхната сила.

adam720221010 adam2720221010

Действието на „Ферари“ се развива през лятото на 1957. Бившият автомобилен състезател Енцо Ферари е в криза. Банкрут заплашва компанията, която той и съпругата му Лаура са основали преди десет години. Бурният им брак е поставен на изпитание от оплакването на един син и признаването на друг. Ферари решава да компенсира загубите, като заложи всичко на едно състезание – емблематичното Миле Миля, 1 000 мили през Италия.

Освен режисьор, Майкъл Ман е и сценарист, наравно с Трой Кенеди Мартин („Италианска афера“), по книгата „Enzo Ferrari – The Man and the Machine“ на Брок Йейтс. Оператор на филма е Ерик Месершмит („Манк“), а в ролите, на Адам Драйвър партнират Пенелопе Крус (Лаура), Шайлийн Удли (Лина Ларди), Патрик Демпси (Пиеро Таруфи), Джак О‘Конъл (Питър Колинс), Сара Гaдон (Линда Крисчън), Габриел Леон (Алфонсо де Портахо) и др.

Макар и да е рано да съдим от два най-обикновени кадъра, ние вече вярваме, че „Ферари“ („Ferrari“) ще се окаже едно значително допълнение към филмографията на култовия режисьор.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ферари и жена му на английски ли ще си говорят? Между другото, голяма драма с това, как по времето на Елизабет първа нямало черни, жълти, оранжеви, гейове и транссексуални…. А тази свинска дискриминация на езиците… Как така всичко на английски? Тряба ново движение за защита на автентичните езици от английската напаст….

    1. въобще не харесвам вайба ти и аргумента ти много лесно се разпада ако се замисли човек…но в същото време бих се изкефил ако се говори повече на истинските езици във филми. помните ли колко яко беше, като Тарантино го направи така? самият Ман си е играл с това преди и е ебаси якото.