Въпреки че следим с голям интерес целия фестивален цикъл и че не можем да отречем, че отзивите, които излизат от различните престижни форуми със сигурност влияят на мнението ни за очакваните филми, те все пак не са единствената метрика, по която съдим. Има филми, които не пожънват огромни успехи на фестивалните си премиери, но въпреки това, както се казва, пари да ни дават не бихме ги пропуснали. Такъв е случаят с новият филм (най-сетне!) на Алехандро Гонзалес Иняриту.

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths” („BARDO, falsa crónica de unas cuantas verdades“) е новият филм на Иняриту, мексиканският майстор, чието последно пълнометражно произведение беше „Завръщането“. Миналата година споделихме задкулисен кадър от снимачната площадка на новия филм (тогава се наричаше „Limbo“), а сега с удоволствие виждаме първия трейлър, който показва продукта на точно този снимачен ден. Миналата година не знаехме нищо за сюжета, а сега с трейлър и синопсис …. ами, честно казано, пак нищо не знаем, но сме по-развълнувани от всякога.

Вижте го сега:

Много често срещаме описания, твърдящи, че дадено произведение е „съноподобно“, но тук за пръв път имаме истинско усещане, че това е филм, който реално представя усещане за сън – нелогични и съвсем естествени неща се случват едновременно, хора от различни епохи сякаш се сливат, за да обградят главния герой в атмосфера на красива нереалност. От изказванията на Иняриту знаем, че „Bardo“ ще се занимава с това що е то споменът, има ли истина в него, или е само емоционален разказ за някакво събитие, и как спомените ни формират идентичността ни.

Сюжетът всъщност ще се занимава с журналист и документалист, който живее в Лос Анджелис, но се завръща в родния си Мексико Сити. Споменатите по-горе ревюта от дебюта на филма във Венеция може да са противоречиви и сравнително средняшки, но след тази красота и неяснота, която виждаме в този трейлър (пък и заради самото име на Иняриту), със сигурност ще чакаме с притаен дъх момента, в който ще можем да си създадем собствено мнение.

Ето го и официалният синопсис:

Bardo“ е епично, визуално зашеметяващо изживяване за вълнуващото пътуване на Силверио, възхваляван мексикански журналист и документалист живеещ в Лос Анджелис, който след като е удостоен с престижна награда се чувства длъжен да се завърне в родната си страна, без да знае, че простото пътуване ще го бутне до екзистенциалния му лимит. Грешките на неговите спомени и страхове са решили да пробият настоящето му и изпълват всекидневието му с усещане за объркване и чудо. С купища емоция и смях, Силверио се бори с универсални и все пак лични въпроси за идентичността, успеха, смъртта, историята на Мексико и дълбоките емоционални семейни връзки, които споделя със съпругата и децата си. Всъщност с това какво значи да си човек в тези странни времена.“

83469a8ad3fc9ecbbe1161c413cf4665

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths” е написан и режисиран от Алехандро Гонзалес Иняриту. В главните роли са Даниел Хименес Качо, Гризелда Сицилиани, Химена Ламадрид и Икер Солано.

Филмът ще има премиера в определени кина на 18 ноември, след което ще бъде пуснат в Netflix на 16 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Филмът явно е копие на един много добър испански филм /не се сещам за заглавието/, който е с този сюжет: Известен испански писател получава награда, след което, осъзнал суетата на положението си, се връща в селото на детските си спомени, където среща стари познати и сюрреалистични събития.

    1. Не испански, а аржентински. „The Distinguished Citizen“ се зове.

    2. Благодаря ви колега violator, точно това е филмът. Грешката е моя, извинявам се. И пак да кажа – филмът е много добър /за аржентинския става дума/.