Принципно сме свикнали с подобни неща (случват се доста по-често, отколкото ни се иска), но въпреки това ни е яд ужасно много и честно казано, не се сещаме наскоро да сме били чак толкова разочаровани от развитието на някой проект. Както става пределно ясно от заглавието на новината, любимият ни Педро Алмодовар напуска това, което трябваше да бъде първият му пълнометражен, англоезичен филм – „A Manual for Cleaning Women“, с участието на неповторимата Кейт Бланшет.

Не сме съвсем сигурни какви точно са причините за оттеглянето на Алмодовар, но Deadline, които разпространиха новината, съобщават, че след месеци работа по продуцирания от Dirty Films проект, точно когато всички елементи са били на лице и е трябвало да започнат снимките, испанският режисьор е решил, че „не е готов да се справи с толкова амбициозно начинание“. Самият Педро Алмодовар споделя:

Беше наистина болезнено решение за мен. От толкова отдавна си мечтаех да работя с Кейт. Dirty Films бяха толкова щедри през цялото време и аз бях заслепен от вълнение, но за съжаление, вече не се чувствам способен направя този филм.

Не знаем какво да кажем. Да, Алмодовар винаги е работил по по-малки и лични филми (в сравнение с холивудските продукции), но просто ни е трудно да си представим, че може да има какъвто и да е проект, който би му се опънал, пък и „A Manual for Cleaning Women“ не ни направи впечатление за нещо кой знае колко голямо. Разбира се, може и да грешим и филмът да е много голям, но пак по-скоро си мислим, че причините за оттеглянето му са други. В крайна сметка обаче, няма особено значение защо – ние сме нещастни.

Припомняме, че „A Manual for Cleaning Women“ ще бъде адаптация на колекцията от 43 кратки разказа на Лусия Берлин, които описват живота на няколко жени с най-различни професии и статут в обществото – от работнички в обществена пералня, през наркозависими до калифорнийски богаташки. Точно като за Педро, ама нейсе.

Ето какво казват продуцентите от Dirty Films Кейт Бланшет, Андрю Ъптън и Коко Франчини:

Изпитваме огромно уважение към Педро и неговата невероятна филмография и макар звездите да не се подредиха този път, се надяваме да си партнираме с Педро и El Deseo по друг проект в бъдеще. Страстта на Dirty Films  за „A Manual for Cleaning Women“ и уникалния и пламенен глас на Лусия Берлин – изпълнен с опасности, радост и загуба – не е намаляла и сме развълнувани да продължим с проекта с нашите партньори от New Republic.

Очевидно работата по филма ще продължи и ще ни е интересно кой ще замени Педро Алмодовар на режисьорското място. Който и да е обаче, едва ли ще сме толкова ентусиазирани да видим крайния резултат, колкото бяхме досега. Не казваме, че е невъзможно, просто се съмняваме. Ще проследим развитието и ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *