Хорърът, повече от всеки друг жанр, се е доказал като идеалната среда за продължителни, култови поредици с фенове, готови да се завърнат за всеки нов филм. Най-дългите (и може да се каже най-добрите) франчайзове винаги са били за серийни убийци или свръхестествени проклятия, тъй като ужасите винаги са били евтин жанр, който може да бъде изграден около най-различни персонажи или сюжети, без да губи коренния си смисъл. Затова не е изненадващо, че Холивуд, който днешно време е фокусиран върху франчайзови филми повече от всякога, се завръща към много от класическите хорър поредици. Съвсем наскоро имахме нови „Убийствен пъзел“, „Кендимен“, „Тексаско клане“, „Писък“ и разбира се, новата успешна трилогия „Хелоуин“ на Дейвид Гордън Грийн, чийто финал престои в кинта този октомври. В очакване сме и на рибуута на „Hellraiser“, който пристига в Hulu на 7 октомври, а скоро ще видим и нови предложения във вселените на „Заклинанието“ и „Insidious“.

Но една поредица, която сякаш никога не получи заслужено внимание, е „Злите мъртви“ („Evil Dead”) – имахме сериала „Ash vs Evil Dead“, който приключи през 2018, но последният филм на голям екран беше през 2013, когато излезе добре приетият от феновете римейк на Феде Алварес. От доста време се говореше за пета част в поредицата и ето, че тя вече е реалност – снимките на „Evil Dead Rise“ приключиха още миналия октомври, начело с режисьора и сценарист Лий Кронин („The Hole in the Ground“) и актьорите Алиса Съдърланд, Лили Съливан и Морган Дейвис, които  ни обещават „свеж поглед“ към франчайза. Самият Брус Кембъл същи го похвали.

„Ash vs Evil Dead“
„Ash vs Evil Dead“

Evil Dead Rise“ първоначално щеше да получи стрийминг премиера по-късно тази година по HBO Max, но както целият свят разбра, наскоро имаше известни сътресения зад кулисите на Warner Bros. и настъпиха промени. Откакто студиото се обедини с Discovery и Дейвид Заслав стана CEO, новата компания Warner Bros. Discovery започна усърдно да намалява разходите си, опитвайки се да изплати част от дълговете си. Това включва премахването на много заглавия от стрийминг платформата си и дори канселирането на няколко филма, включително „Batgirl“ и почти довършения „Scoob!: Holiday Haunt“.

Може много да се спори дали това решение е добро от финансова гледна точка, но едно е напълно ясно – няма нищо достойно в действията на Заслав от гледна точка на изкуство. Warners, които в последните години станаха може би най-безсрамната и неуважителна филмова компания, падна още по-ниско, откакто Заслав пое щафетата, подигравайки се с труда на хиляди творци.

Но колкото и мрачно да звучи това, има една позитивна страна от цялата стратегия на Заслав – той очевидно иска да се фокусира повече върху създаването на филми за кината, които започват да възвръщат силата си след пандемията. За феновете на „Злите мъртви“ щеше да е разочарование, ако „Evil Dead Rise“ беше захвърлен директно в HBO Max, така че е обнадеждаващо, че филмът ще се появи ексклузивно в кината на 21 април 2023. Хорърите винаги са се изживявали най-добре в изолацията на тъмния кино салон заедно с развълнувана публика, и именно затова е толкова жалко, че филми като „Prey“ или предстоящия „Hellraiser“ са обречени на безкраен престой в Hulu.

Тук в скоба ще отбележим, че Warners направиха още няколко промени в графика си – „Shazam: Fury of the Gods“ се мести към 17 март, а „Aquaman and the Lost Kingdom“ директно ще атакува коледния сезон на 25 декември 2023. Римейкът на „Hause Party“, който подобно на „Evil Dead Rise“ се беше насочил към HBO Max, ще излезе по кината на 9 декември. Предполагаемата логика зад всички тези промени е желанието за по-солидно представяне в боксофиса, което е обещаваща идея за бъдещето на кино салоните из целия свят.

evil-dead2_20220726

Злите мъртви“ е една от най-колоритните, изобретателни хорър поредици на всички времена. Създадена от Сам Рейми и Приятели през 1981, този абсурдистки, кинетичен хорър винаги е носел в себе си също толкова хумор, колкото и ужаси. Оригиналната трилогия съдържа ужасяващите Deadites (общо взето демони-зомбита, или с други думи – най-яките неща ever), но тонът ѝ прогресира все повече и повече към детинската, физическа комедия в стил „Тhe Three Stooges“, която Рейми и Кембъл толкова обожават, и именно този еклектичен микс от елементи спечелва на филмите култов статус. Римейкът от 2013 се фокусираше повече върху смущаващия, гнусен хорър, докато „Ash vs Evil Dead“ е наследник на комедийния тон на „Army of Darkness“, но и двата проекта бяха приети с възторг от повечето фенове. Това показва колко потенциал има тази поредица заради големия асортимент от вкусове, които обхваща. Меко казано абсурдно е, че този франчайз не е бил развит повече досега, особено след като има толкова креативен потенциал в него, и сме силно развълнувани, че ще можем да видим как бъдещето му се развива на големия екран.

Evil Dead Rise“ ще обладае кината на 21 април, 2023.

evil-deadp_20220726

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Черганов, пак си спал на течение! Заслав е олд скул бизнесмен, и е брутален в това отношение! Той не e анти-woke! Но трябва да се притесняваш от него повече, отколкото ако беше анти-woke! Защото ако нещо не се продава, не изкарва пари, той ще го канселира и окото му няма да мигне! Woke продукциите са се доказали като губещи пари! Неслучайно една фраза придоби популярност в последно време „Get Woke, Go Broke“! Затова всички woke шоута на СW са канселирани, освен Супермен и Лоис! Защото губят страшно много пари! А последният е вече в собствена вселена, а не в Ароувърс!
    И не се въодушлевлявай толкова за тези филми, които неочаквано са получили зелена светлина за релийз в кината!
    След като преместиха Шазам 2 с три месеца се оказа, че неговото място през този декември е празно, затова ще сложат евтино филмче като Hause Party и то „неочаквано“ ще се провали в боксофиса! Ха-ха!
    Почти същото се отнася за Evil Dead Rise, който като гледам ще е нещо като Scary Movie(Страшен филм)! И той е евтино филмче(12 мил. бюджет), и ако изкара някой долар в кината ще е добре дошло!

    1. “Защото ако нещо не се продава, не изкарва пари, той ще го канселира и окото му няма да мигне!”
      Точно това ме плаши бе човек. Не разбираш ли? Ти някога гледал ли си филм, за да го оцениш като изкуство? Кога подобно бизнесменско мислене е било полезно за артистите? Ама не знам защо въобще споря с теб, от всички тук ти си се доказал като най-прост. Просто един гнусен расист, който прикрива омразата си под някаква “борба срещу woke културата”. Ти дори си нямаш представа какво значи woke. Понякога даваш примери за това какво считаш за woke и казваш неща като “има черен човек на екрана, значи не мога да го понасям”
      Ако имаше грам уважение към себе си щеше да спреш да пишеш, само се излагаш

    2. Черганов, нарича се Шоубизнес, а не шоууокфрендс! Ха-ха-ха!
      В последно време някои студия заложиха на woke продукциите, въпреки че с това губят страшно много пари! Но това е защото в тези студия са се намърдали woке активисти на високи постове! Тях не ги интересува изкуството, или правенето на пари, а най-вече ги интересува да пропагандират най-различни крайно леви послания! И от това киното губи страшно много, не само финансово, затова големи кино фирми ще обявят фалит в Щатите, но и като изкуство! Тези така наречени „таланти“ вече се избират не по това какво могат като актьори, а по цвета на кожата им или сексуалната им принадлежност!
      Аз много добре знам какво значи wоке! Но тази дума е придобила гадно ново значение в последно време! И новото и значение олицетворява всичко пошло в киното!
      Но няма смисъл да се обяснявам на мека китка като теб! За теб всички, които не харесват wоке филмите( в които преобладават черни, кафЕви, жълти, педали, лесбийки и жени, които са изкуствено напомпани в прекия и преносен смисъл на думата, за да изглеждат силни) са най-малко расисти! Ха-ха-ха!

  2. Умолявам висшите същества, контролиращи мирозданието, да информират автора на тази компрометирана новина, че поредицата е “Злите мъртви”, а не “Живите мъртви”.

    1. Фък, това е много тъпа грешка, сори, ще го поправим

    2. Узумаки, you proofreader-in-chief….how naughty !