Laika е най-близкият еквивалент за Pixar в stop-motion анимацията, който някога сме имали. Успехът им далеч не е толкова голям и филмите им никога не са достигaли същите висоти, но имайки предвид колко некомерсиален и недоразвит е този тип анимация и колко дълъг и сложен е процесът на създаването на тези филми, артистичния интегритет на компанията изглежда като истинско геройство. Макар и да са направили само пет филма от 2009 насам, репутацията им е толкова добра, че винаги успяват да съберат звездни актьорски състави, които чрез гласовете си придават на движещите се кукли истински живот.

Следващият им филм „Wildwood“ не прави изключение. Макар и да не знаем подробности за ролите им, досега е потвърдено участието на Кери Мълиган, Махершала Али, Джейкъб Тремблей, Анджела Басет, Акуафина, Джейк Джонсън, Джемейн Клемент, Чарли Дей, Пейтън Елизабет Лий, Амандла Стенбърг, Мая Ърскин, Танту Кардинал, Том Уейтс и Ричард E. Грант.

Wildwood“ е базиран на детската фентъзи книга на Колин Мелой, илюстрирана от Карсън Елис. С адаптацията на текста е ангажиран Крис Бътлър, който е един от основните творци на Laika, отговорен за сценариите на три предишни (и страхотни) техни филми – „ParaNorman“, „Кубо и пътят на самурая“ и „Missing Link“. Официалният синопсис гласи:

Точно извън Портланд, Орегон, лежи Wildwood. Не бива да ходиш там. Не бива дори да знаеш, че съществува. Но Пру Маккийл е на път да навлезе в тази омагьосана страна на чудесата. Малкото ѝ братче Мак е било отнесено в дълбините на гората от ято врани и тя, заедно със злополучния си съученик Къртис, е решена да си го върне. Пру може и да си мисли, че е твърде голяма за приказки, но сега ще попадне в центъра именно на една такава – приказка изпълнена с чудати говорещи животни, измамни бандити и мощни фигури с мрачни намерения. „Wildwood“ е разказ за любов, загуба, саможертва и тайни, и за магията, която можеш да намериш на прага си, ако си готов да я потърсиш .

Историята звучи идеално за Laika, които винаги са обладавали тази зона на приказни фантазии за деца, в които има малко повече мрачност от обикновено.

Първият им филм е „Коралайн“, базиран на новелата на Нийл Геймън (без съмнение най-добрата адаптация на негово произведение), който също разказва за момиченце, което трябва да напусне комфорта на дома си и да навлезе в непознат, но близък до познатото свят, изпълнен със страховити заплахи. „Коралайн“ е амбициозният проект на гениалния майстор на stop-motion Хенри Селик, който също така е отговорен и за една от най-добрите Роалд Дал адаптации – „Джеймс и гигантската праскова“ – и за реализирането на най-емблематичната от всички „spooky“ фантазии на Тим Бъртън – „Кошмарът преди Коледа“. С други думи, този тип хорър приказки за деца е в ДНК-то на Laika още от началото и „Wildwood“, с обещанията си за зли врани, горски създания и „мощни фигури с мрачни намерения“, има потенциала да бъде поредното им прекрасно предложение.

Режисьорът на „Wildwood“ e Травис Найт („Бъмбълби“), който е един от редките примери за непотизъм в Холивуд, който води до добри резултати – Травис е синът на милиардера Фил Найт – основателя на Nike и един от най-богатите хора в света. Травис се възползва от тези ресурси, за да се отдаде на страстта си, а именно киното и stop-motion анимацията. Двамата с баща му са основатели на Laika и Травис изпълнява ролята на CEO. Тази негова позиция му позволява да осигури пълна креативна свобода на компанията си, която продължава бавно и търпеливо да създава прекрасните си филмчета за чудати куклички, които докосват сърцата ни с по няколко милиметра на кадър.

Найт е отговорен за другия скъпоценен камък в короната на Laika – „Кубо и пътят на самурая“, още една магична приказка за млади приключенци и зли духове. Филмът е изумително визуално постижение, използвайки stop-motion техниките за да създаде някои от най-силните анимационни изображения от последното десетилетие, черпещи вдъхновение от богата японска култура. Имайки това предвид, не можем да не се вълнуваме за „Wildwood“, който вече изглежда обещаващо от първото концептуално изображение, което Laika споделиха:

wildwood1_20220829

Да кажем, че бъдещето на stop-motion анимацията изглежда несигурно днес, би било безсмислено, тъй като то никога през историята не е било сигурно. С изключение на няколко ярки представители, това изкуство никога не е могло да се издигне до мейнстрийма. И въпреки това то оцелява, основно заради малкото творци, все още борещи се за него. Сигурно винаги ще се намери някой ексцентричен, но и влиятелен режисьор като Тим Бъртън, Уес Андерсън или Гийермо Дел Торо, който се е влюбил в това майсторство и иска да си поиграе с него. И винаги ще съществуват отдадени любители като Фил Типет (чийто сюрреалистичен кошмар „Mad God“ е един от най-добрите филми на годината) и Хенри Селик (чийто „Wendell & Wild“, който излиза по Netflix този октомври, ще бъде първият му филм от 13 години), които ще творят неспирно в този високобюджетен ъндърграунд, който им позволява да реализират фантазиите си чрез един от най-нестандартните похвати в света на киното. Laika е едно от малкото студиа, които поддържат това изкуство живо, и ние сме готови да подкрепим всеки нов техен филм, стига те да са готови да го направят.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *