Толкова наближи фестивалът във Венеция, че вече започваме да се чудим нормално ли е времето да изтича с неконтролируема скорост, подобно най-финия пясък?! Реторични въпроси, особено в контекста на последните малко повече от 24 месеца, част от които влачиха дните си като керван охлюви на поклонение… Напомняме, че дори в пандемичната 2020 година Венеция не допусна пропуск – фестивалът имаше своето поредно издание и традицията на най-стария филмов форум в света ще продължи за 79-а година с откриването на 31 август с „Бял шум“ на Ноа Баумбах. В конкурсната програма участва и най-новият филм на Емануеле КриалезеL’Immensità“, чиито два предишни филма „Terraferma“ (2011) и „Golden Door“ (2006) също са били сред претендентите за „Златен лъв“, а вторият му филм „Respiro“ (2002) предизвиква сериозен отзвук в Кан и е отрупан с отличия в цял свят, включително голямата награда на „Седмицата на критиката“.

Малко повече години са били необходими на Криалезе, за да предложи на публиката поредната си история, а първият видео-поглед към нея, който се появи в мрежата преди няколко дни, създава впечатлението за волен полет на ангажираните актьори – особено прекрасната Пенелопе Крус, която наскоро сме коментирали по отношение на „Паралелни майки“ и „Official Competition“, и очакваме да е толкова вдъхновяващо-вихрена, каквато я виждаме в този филмов откъс:

Подобно на заглавието на филма, безпределна е и любовта на всяка майка към децата, на които е дала живот. Музикалната „подплата“ за приповдигнатото настроение в семейството е „Rumore“ на Рафаела Кара от 1979 година, а какъв е сюжетът, който е конструирал Криалезе, в партньорство със съсценаристите си Франческа Маниери и Виторио Морони – това може да узнаем от официалния синопсис на „L’Immensità“:

Рим, 70-те години на ХХ век. Светът е застинал между жилищни квартали в строеж и черно-бяла реалност, постиженията в обществото и семейните модели са старомодни понятия. Клара и Феличе току-що са се нанесли в новия си апартамент. Бракът им е приключил – те вече не се обичат, но и не могат да се разделят. Децата им, на които Клара предава своя стремеж към свобода, са единствената причина да останат заедно. Най-голямата им дъщеря е на 12 години и е най-внимателният свидетел на променливите настроения на Клара и на изостреното напрежение между родителите. Тя решава да се отрече от името и идентичността си, като се опитва да убеди всички, че е момче. Нейната упоритост довежда крехкото равновесие в семейството до критична точка, отвъд която всичко е възможно…

Освен Пенелопе Крус, в актьорския екип са още Винченцо Амато, Елена Арвиго, Филипо Пучило, Лаура Нарди, Алвиа Реале, Рита де Донато, Карло Гало и др. Компаниите, които работят по тази продукция, са сериозна група – от Wildside (подразделение на Fremantle) през Warner Bros. Entertainment Italia, Chapter 2, Pathé, France 3 Cinema и с участието на телевизиите Canal+, Ciné+ и France Television.

Разпространители са Pathé, а датата за среща с публиката по света ще се реши след премиерата на „L’Immensità“ във Венеция.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *