Колкото и странно да звучи, може би едно от най-важните неща, с които Marvel повлия на киноиндустрията, е презентацията, която Кевин Файги направи през 2014, обявявайки плановете за следващите пет години за компанията, известни още като Фаза 3. Този сух, корпоративен фест, в който видяхме по едно лого и дата за филми, които още дори не са имали сценарист, камо ли сценарий, беше приет с такъв възторг, че не можем да не се впечатлим от чистия показ на сила от страна на студиото. Аудиторията им бе станала толкова разширена, че само споменаването на думите „Капитан Марвел“ или (един бог знае защо) „Inhumans“ предизвика взрив от аплодисменти. От тогава подобни презентации са станали запазена марка за Marvel, а останалата част от индустрията отчаяно се опитва да ги настигне. Но никой не е могъл да достигне същото ниво на „mind-blowing“, основно защото никой няма увереността, за да изглежда, сякаш са планирали всичко, както MCU прави.

Поредната подобна презентация на Marvel се проведе на тазгодишния San Diego Comic-Con. Ние ще ви представим всичко, което студиото обяви и показа. Колко mind-blowing и добре планирано изглежда, ще оставим вие сами да прецените за себе си.

Като за начало трябва да кажем, че Фаза 4, която досега изглеждаше като леко недообмислена каша от различни неща, ще приключи по-рано, отколкото очаквахме (не че в действителност има значение кое коя фаза е). „Черната пантера: Уаканда завинаги“ („Black Panther: Wakanda Forever“) ще бъде последният филм от тази фаза и първият му трейлър дебютира в Comic-Con, заедно с официално описание, което разкрива, че Т‘чала е умрял и останалите герои ще трябва да се борят за Уаканда. Предстои да видим дали този филм успешно ще отдаде почит на Чадуик Боузман, но определено става ясно, че за това се цели.

pather2120220725

Другият проект, който предстои от Фаза 4, е „She-Hulk: Attorney-at-Law“, който също получи нов трейлър, в който виждаме Хълк (Марк Ръфало), Abomination (Тим Рот), Уонг (Бенедикт Уонг) и Деърдевил (Чарли Кокс), редом с адвоката Дженифър Уолтърс (Татиана Маслани), която се превръща в She-Hulk. Премиерата е 17 август по Disney+.

След това официално ще започне Фаза 5. Marvel не просто ни дадоха пълен обзор за всички проекти в нея, но и преминаха към Фаза 6. Първите три фази носеха името „The Infinity Saga“. Следващите три, завършващи с шестата, ще бъдат наречени „The Multiverse Saga“. Ето какво ни очаква:

Фаза 5

Ant-Man and The Wasp: Quantumania“ – 17 февруари, 2023
Secret Invasion“ – пролет 2023, Disney+
Пазители на галактиката 3“ – 5 май, 2023
Echo“ – лято 2023, Disney+
The Marvels“ – 28 юли, 2023
Локи“, сезон 2 – лято 2023, Disney+
Ironheart“ – есен 2023, Disney+
Блейд“ – 3 ноември, 2023
Agatha: Coven of Chaos“ – зима 2023, Disney+
Неозаглавен филм – 16 февруари, 2024
Daredevil: Born Again“ – пролет 2024, Disney+
Captain America: New World Order“ – 3 май, 2024
Thunderbolts“ – 26 юли, 2024

Фаза 6
„Фантастичната четворка“ – 8 ноември, 2024
Неозаглавен филм – 14 февруари, 2025
Avengers: The Kang Dynasty“ – 2 май, 2025
Неозаглавен филм – 25 юли, 2025
Avengers: Secret Wars“ – 7 ноември, 2025

Сега нека минем набързо през всичко това.

Пол Ръд, Еванджелин Лили, Майкъл Дългас и Мишел Пфайфър, както и режисьорът Пейтън Рийд, се завръщат в „Ant-Man and the Wasp: Quantumania“ – третата част от поредицата. Изненадващо, филмът се очертава да бъде важен, тъй като Канг (Джонатан Мейджърс), който ще бъде ключова фигура в „Multiverse Saga“, ще направи първата си поява на голям екран след дебюта си във финала на първия сезон на „Локи“. Ант-мен, с неговия Quantum realm, изигра ключова роля в сюжета с пътуване във времето в „Отмъстителите: Краят“, така че не бихме се изненадали, ако по някакъв начин е замесен и с мултивселената.

Първи плакат за „Ant-Man and The Wasp: Quantumania“
Първи плакат за „Ant-Man and The Wasp: Quantumania“

Бяха показани кадри от третия филм за Пазителите на галактиката на Джейм Гън, от които се е разбира, че Мария Бакалова ще даде гласа си на кучето Космо. Освен това става ясно, че новата версия на Гамора (Зои Салдана) няма спомени за останалите герои и филмът най-вероятно ще се фокусира върху повторното развиване на връзката между нея и Питър Куил (Крис Прат). Гън също загатна, че ще бъде разгледана историята на Рокет (Брадли Купър), като ще видим експериментите, които са го превърнали в това, което е.

FYZApR-UYAEHSOH

Четвъртият филм за Капитан Америка си има официално заглавие – „Captain America: New World Order“. Филмът проследява изпитанията, пред които ще се изправи Сам Уилсън (Антъни Маки), след като пое щита в „Falcon and the Winter Soldier“. Не е ясно дали Бъки (Себастиан Стан) или някой от другите герои от сериала ще се завърнат за новия филм.

FYZBs4XUEAEgPKH 11FYZBs4XUEAEgPKH

От гледна точка на сериалите, Marvel не планира никаква почивка за феновете си. Все пак трябва да се произвежда съдържание за този Disney+! „Secret Invasion“ е базиран на известната история в комиксите, в която е разкрито, че извънземната раса Скръл, която може да променя формата си, се е инфилтрирала на Земята и много от любимите ни герои всъщност са шпиони. Самюъл Л. Джаксън и Коби Смълдърс ще се завърнат в ролите на Ник Фюри и Мария Хил в този „сериозен, политически трилър“. Към ролите си ще се завърнат и Дон Чийдъл, Мартин Фрийман и Бен Менделсон, а нови попълнения са Оливия Колман и Емилия Кларк.

55XUEAEgPKH

Останалите сериали ни миришат на отчаяние, тъй като се пръкват от други сериали, които пък се пръкват от филмите – шапка върху шапка върху шапка. „Echo“ ще разкаже историята на глухия асасин от „Hawkeye“, а пък „Agatha: Coven of Chaos“ ще бъде за вещицата, която беше злодей в „WandaVision“, изиграна от Катрин Хан. „Ironheart“ e историята на младо момиче на име Рири Уилямс, която си създава собствена версия на костюма на Железния човек и ще се появи в „Черната пантера: Уаканда завинаги“, изиграна от Доминик Торн. „Loki“, най-добрият MCU сериал досега, също ще се завърне с втори сезон.

FYZBj0oUYAUnxVu FYZBaqOVsAA2gTD FYZAzbVUYAIdPFM

По-вълнуващ, макар и само на теория, е „Daredevil: Born Again“, в който Чарли Кокс и Винсент Д‘онофрио ще се завърнат в ролите си от мрачния, страхотен Netflix сериал. „Born Again“ ще има 18 епизода и се надяваме, че ще изостави глупавата формула на „шестчасовия филм“, която следваха другите минисериали, и ще си бъде просто качествена телевизия. Не знаем дали ще бъде толкова мрачен, колкото първия, имайки предвид семейната ориентация на Disney+, но все пак сме заинтригувани (особено заради заглавието, което е препратка към Daredevil на Франк Милър, който развива една от великите саги в историята на Marvel комиксите).

FYZCWZ3UsAAWd7W

Краят на Фаза 5 ще бъде „Thunderbolts“, който в комиксите е екип от суперзлодеи, работещи за правителството по принуда. С други думи, Отрядът самоубийци на Marvel. Не научихме нищо ново за „The Marvels“, продължението на „Капитан Марвел“, в което Карол Данвърс ще се обедини с младата Мис Марвел, или за „Блейд“ с Махършала Али, за който се надяваме да бъде просто един badass екшън за ловци на вампири.

FYZDF2qUsAARFTi FYZBRhAUIAENkTz

Фаза 6 ще бъде тази, в която ще се случат истински колосалните събития. Marvel от години се готви за своята версия на „Фантастичната четворка“. За известно време Джон Уот, режисьорът на Спайдър-мен филмите на Том Холанд, беше привързан към проекта, но за щастие това вече не е така и дори има слухове, че Marvel търсят някой по-опитен (и най-вероятно по-интересен) режисьор, подобаващ за тези колосални герои. Друг слух е, че по-късно тази година, може би в D23 експото на Disney, ще разберем кои са актьорите и режисьора, които ще носят новата версия на първото семейство на Marvel на раменете си.

FYZK4nLVEAEK0hU

Не всички филми от Фаза 6 бяха разкрити, но стана ясно, че тя ще приключи в два филма за Отмъстителите. „Avengers: The Kang Dynasty“ е заглавие, което може би потвърждава Канг като големия злодей на тази сага, или поне важна част от нея. Само няколко месеца по-късно (през ноември, което не е стандартно за толкова голям филм; може би Marvel цели да доминира цялата година с блокбъстърите си, да превърне всички сезони в летния сезон…или поне за тях), сагата ще приключи с „Avengers: Secret Wars“, чието заглавие също е интересно – става въпрос за огромна история от комиксите, в която всички Marvel мултивселени се обединяват в един огромен свят наречен Battleworld, в който великият злодей на Marvel Доктор Дуум е нещо като бог (не знаем дали той ще бъде въведен във „Фантастичната четворка“, но за „Secret Wars“ може да бъде заменен от Канг). Освен че е спектакъл в немислим мащаб, историята служи като лесен инструмент за Marvel да разчисти всичко ненужно и да направи удобни промени – в края на сюжета мултивселената бива възстановена, но вселените, които не са желани, вече ги няма, и основната ни реалност е почти същата…но с мънички промени, които премахват разни неща, които феновете не харесват.

Може би тук ще имаме същата ситуация като „Война без край“ и „Краят“, където първият филм ще се фокусира повече върху злодея, ще приключи с някакъв cliffhanger, представляващ провал на героите, и финалния филм ще бъде голямото събитие, където цялата мултивселена ще се обедини, за да спре заплахата. Студиото освен това може да използва повода, за да направи някои също толкова удобни промени, каквито са традиция в комиксите. Например, това може да реши проблема с актьорите, играещи емблематични герои, като ще им даде възможност да пренапишат реалността, така че, например, някой друг просто да играе Тор вече.

FYZL2OmWIAAMaLI FYZQnYEXkAEym_W

Има и няколко други любопитни проекти от анимационния отдел на студиото, които работят върху втори и трети сезон на „What If?“ и поредица от кратки филмчета за Грут на име „I Am Groot“, които ще започнат да излизат по Disney+ на 10 август. „Spider-Man: Freshman Year“ и вече потвърденото продължение „Sophomore Year“ ще ни покажaт първите години от живота на Питър Паркър (който няма да бъде озвучаван от Том Холанд) като емблематичния супергерой и ще включва появи от Доктор Стрейндж, Деърдевил и много класически злодеи. „X-Men ‘97“ е може би най-чаровния проект от всички, тъй като ще бъде носталгичен throwback към класическия анимационен X-Men сериал от 90-те.

FYS2egbUcAAaXuh

Дизайнът, споделен в Comic-Con, за героите в „X-Men ‘97

Надяваме се, че това е всичко. Изумително е, че всички тези проекти ще излязат преди края на 2025…и може би леко депресиращо. Но какво да се прави? Marvel ще продължава да правят Marvel неща, ние ще продължаваме да ги гледаме, и кой знае, може няколко да ни зарадват истински.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Браво, Черганов, че си отбелязал всичко. Аз най-много очаквам от филмите „Блейд“, „Пазители на галактиката 3“, „Фантастичната четворка“, че ми е интересен новия подход от старите версии. Последният беше издънка. И мога да добавя филмите за Отмъстителите. Май не видях нов филм за Х-мен 🙂

  2. Поздравленяи за подробното описание , определено ни изсипват с много контент за следващите 3 години , но все пак 2025 ще се навършат 6 години от EndGame , такаче смятам че е добра идея този път да завършат цялата сага с 2 Avengers филма , а токущо обявиха че Дъстин Даниел ще е режисьора на Avengers Kang Dynasty доста добре се справи с Шанг Чи , но нека да видиме , но Daredevil 18 епизода WOW дано поне да е 75% близко до този на Нетфликс